Učinak vlakana na zdravlje je teško nabrojati jer pomažu u gotovo svakom procesu i djelovanju organizma. Postoji nekoliko glavnih razloga zašto biste trebali svakog dana paziti na unos vlakana kroz prehranu, a glavni je zdravlje cjelokupnog organizma. Manjak vlakana može uzrokovati mnoge probavne probleme, a do toga ne treba niti dolaziti jer se ona nalaze u mnogim namirnicama.
Pozitivan učinak vlakana u tijelu
Prednosti konzumiranja hrane s dovoljno vlakana su ogromne, a ovo su one ključne:
Vlakna usporavaju brzinu apsorbiranja šećera u krvotok. Ovo znači da kada jedete hranu bogatu vlaknima, šećer iz tih namirnica se sporije apsorbira. To uzrokuje da se razina glukoze ne povećava prebrzo. Što bi značilo da ćete radi vlakana dugo osjećati sitost ali i radi njih u organizmu neće doći do prejedanja.
Hrana bogata vlaknima se brže kreće kroz crijeva Vlakna iz hrane omogućavaju da se hrana koju ste pojeli brže kreće kroz crijeva. Konzumiranje hrane s netopivim vlaknima omogućava stvoriti osjećaj punine u želucu i crijevima, što smanjuje mogućnost prejedanja.
Pomažu u čišćenju bakterija u crijevima Vlakna čiste debelo crijevo djelujući poput četkanja. Taj efekt pomaže u čišćenju bakterija i ostalih nakupina u crijevima što ujedno smanjuje rizik od raka debelog crijeva.
Pomažu kod probavnih problema Ako imate problema sa proljevom ili zatvorom, sve to će riješiti hrana bogata vlaknima. Ona imaju povećanu sposobnost vezanja vode što znači da povećavaju volumen stolice.
Ovo su još neke od prednosti konzumiranja hrane bogate vlaknima:
- preventivnog su učinka na pojavu hemoroida
- spuštaju razinu kolesterola u krvi
- utječu na normalizaciju razine glukoze u krvi
- pojačavaju energiju i snagu tijela
- smanjuju mogućnost dobivanja prekomjernih kilograma
- uravnotežuju čitav sistem
Neke prerađene namirnice, uključujući žitarice i kruh, dodaju vlakna kao sastojak. Ti izvori vlakana nisu uvijek najzdraviji, a u nekim mjerilima čak mogu biti i štetni. Iz tog razloga je bitno da vlakna koja konzumirate iz hrane budu iz prirodnih izvora.
Hrana bogata vlaknima
Postoje dvije vrste prehrambenih vlakana - topiva i netopiva. Topiva se u dodiru s vodom razgrađuju dok se netopiva povećavaju, točnije nabubre i ne mogu se razgraditi. Topiva vlakna će u dodiru s vodom stvoriti želatinastu masu koja djeluje tako da privlači masnoće, šećere i mnoge štetne tvari iz hrane. Za vitko tijelo i kao odličan početak dijete preporučuje se koristiti hranu s topivim vlaknima. Njima se hrane i dobre bakterije u tijelu što znači da će više vlakana stvarati više dobrih bakterija. Iz tog razloga će čitav imunitet biti osnažen i spreman za obranu od bakterija i virusa.
Neke od namirnica koje su bogate vlaknima:
- chia sjemenke - u njima se nalazi mnogo omega-3 masnih kiselina, ali se također i smatraju jednim od najboljih izvora vlakana na svijetu - na sto grama nalazi se 34,4 grama vlakana
- grašak - u jednoj šalici graška nalazi se čak 16,3 g vlakana, a najbolje bi bilo da jedete sušena mlada zrna graška
- lanene sjemenke - osim omega kiselina, u njima se nalazi visok udio proteina, te čak 27 grama vlakana u 100 grama lana
- tamna čokolada - gotovo svima omiljena namirnica, čokolada osim antioksidansa sadrži i 11 grama vlakana na 100 grama tamne čokolade
- maline - bogate su vitaminom C, manganom i snažan su antioksidans, ali uz to imaju i oko 6,5 grama vlakana na 100 grama malina
Osim navedenog, veliku razinu vlakana možete pronaći u: avokadu, artičokama, grahu, bademima, zobenim žitaricama, leći, slanutku, kruškama i jabukama, mrkvi, cikli i brokuli. Vlakna koja su dobra za organizam mogu se pronaći u svakom dijelu prehrambene piramide što znači da vas ništa ne sprječava da svaki dan konzumirate hranu bogatu vlaknima.
Dakako, za gubljenje kilograma neće biti dovoljna samo ovakva prehrana, već i tjelovježba i stjecanje kondicije. Nemojte zaboraviti niti koliko je važna voda i kvalitetan san svakog dana.