Nutricionist Álex Yáñez, koji je stekao impresivni broj sljedbenika na internetu zahvaljujući svojim jednostavnim savjetima, otkrio je svoja tri najbolja začina za zdravlje i mršavljenje. On je istaknuo važnost čaja.
"Uvijek preporučujem zeleni čaj s cimetom prije, tijekom ili nakon obroka s ugljikohidratima. Čaj blokira apsorpciju određenih ugljikohidrata", otkrio je u podcastu "Realfooding".
"Blokira alfa-amilazu, a cimet će regulirati ugljikohidrate koje konzumirate smanjujući njegovo glikemijsko opterećenje. To je fantastično. Uvijek preporučujem zeleni čaj s cimetom", rekao je.
U slađe obroke s više masnoće, Yáñez dodaje i malo đumbira te je istaknuo njegovu sposobnost da pomaže u kontroli tjelesne temperature, sprječava mučninu i bori se protiv upala.
Znanstveno je dokazao da zeleni čaj i cimet pomažu kod mršavljenja, iako su u tome najučinkovitiji u kombinaciji sa zdravom prehranom i tjelovježbom.
Nema svaki cimet iste zdravstvene prednosti
Yáñez je također istaknuo potencijalne prednosti cimeta za dijabetičare te je naveo njegove dokazane rezultate u regulaciji šećera u krvi i osjetljivosti na inzulin.
"Čaj ima mnoge antioksidativne prednosti proizašle iz katehina vrlo sličnih kavi, ali se također pokazalo da štiti od raka. Zeleni čaj također ima prednosti u poboljšanju disbioze, pomažući u reguliranju oštećenog mikrobioma", rekao je.
Stručnjak je istaknuo sadržaj željeza u cimetu koji bi mogao ojačati imunosni sustav u borbi protiv respiratornih bolesti. Međutim, primijetio je da nema svaki cimet iste zdravstvene prednosti. "Onaj koji je crvenkastije boje, cejlonski cimet, ima više koristi", savjetovao je.
Yáñez je također upozorio na količinu cimeta koja se konzumira jer bi pretjerani unos mogao dovesti do laksativnog učinka, piše Telva.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Ljubitelji plave ribe došli na svoje: Vratile se srdele i inćuni, evo koje su cijene