Iako kupovina hrane obično nije povezana s većim zdravstvenim rizicima, stručnjaci upozoravaju da određena mjesta u trgovinama mogu biti izvor brojnih bakterija, posebno u sezoni bolesti poput gripe i norovirusa.
Ove bakterije mogu se prenijeti na kupce putem površina koje su često u kontaktu s velikim brojem ljudi, a s obzirom na visoku učestalost doticanja tih mjesta, rizik od zaraze značajno se povećava. Stoga je važno biti svjestan tih potencijalnih opasnosti i poduzeti odgovarajuće mjere opreza kako bi se zaštitili.

Mjesta na kojima se skrivaju bakterije u trgovinama
Huff Post je objavio popis najprljavijih područja u trgovinama i savjete kako se zaštititi od štetnih mikroba.
Samoposlužna blagajna i POS uređaj
Jedno od najprljavijih mjesta u trgovini je POS uređaj jer je podložan jakom pritisku prilikom unosa brojeva, što omogućava prijenos mikroba. Ove površine rijetko se čiste pa je preporučljivo koristiti beskontaktne načine plaćanja, kada je to moguće. Osim toga, ekrani na samoposlužnim blagajnama i POS uređaji često dolaze u kontakt s rukama različitih kupaca, što povećava mogućnost prijenosa bakterija. Ako morate koristiti POS uređaj, dobro je koristiti dezinfekcijski gel ili maramice prije i poslije dodirivanja.

Drške kolica i košara
S obzirom na visoku frekvenciju dodira, drške kolica i košara često su kontaminirane bakterijama, uključujući one koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Prije nego ih upotrijebite, najbolje je obrisati ih vlažnim dezinfekcijskim maramicama.
Osim toga, studije su pokazale da su upravo ove površine često kontaminirane bakterijama koje se prenose sa zaraženih ruku, a zbog same prirode kolica i košara, bakterije se mogu prenijeti i na druge dijelove vaših namirnica. Ako ne možete koristiti dezinfekcijske maramice, obavezno operite ruke nakon što upotrijebite kolica.
Vrata hladnjaka i zamrzivača
Drške na vratima hladnjaka i zamrzivača također su izložene visokim rizicima prijenosa mikroba jer ih otvarate pod velikim pritiskom. Zbog toga, stručnjaci preporučuju izbjegavanje dodira sa srednjim dijelom drške.
Ta vrata su često u kontaktu s mokrim ili hladnim površinama, što stvara povoljan okoliš za bakterije. Ako morate dodirnuti ove površine, pokušajte otvoriti vrata koristeći papirnate ubruse ili rukavice.

Posude s robom u rinfuzi
Posude za hranu poput orašastih plodova, sjemenki i začina, često su kontaminirani od strane ruku kupaca. Preporučuje se koristiti obične maramice ili dezinfekcijske maramice prije dodira s ovim proizvodima.
Uz to, mnogi od tih posuda nalaze se u otvorenim prostorima gdje je teško pratiti koliko puta su ruke kupaca bile u kontaktu s njima. Ako ste zabrinuti zbog higijene, korištenje rukavica ili maramica može smanjiti rizik od prijenosa bakterija na namirnice.
Sekcija s voćem i povrćem
Voće i povrće često dolaze iz polja bez prethodnog pranja, a moguće je da su prilikom transporta do trgovine bili izloženi pesticidima. Zato je važno temeljito oprati voće i povrće kod kuće. Osim toga, mnogi potrošači voće i povrće pregledavaju rukama, što može dovesti do prijenosa mikroba na površinu plodova.
Kako biste smanjili rizik, obavezno stavite voće u plastične vrećice kako bi se izbjegao kontakt s drugim namirnicama u košarici.
Toaleti u trgovinama
Korištenje WC-a u trgovinama može biti rizično jer se ne čiste uvijek redovito, a ručke na vratima mogu biti prekrivene bakterijama. Ako morate koristiti WC, otvarajte vrata papirnatim ubrusima. Također, vrata i slavine u WC-u mogu biti izvor bakterija jer ih dodiruje veliki broj ljudi, a često se ne dezinficiraju redovito. Ako nemate izbora, nakon upotrebe WC-a temeljito operite ruke sapunom i vodom.
Torbe za višekratnu upotrebu
Iako su torbe za višekratnu upotrebu ekološki prihvatljive, mogu sadržavati bakterije zbog višestruke uporabe i rijetkog pranja. Preporučuje se redovito pranje i dezinficiranje ovih torbi.
Također, mnogi ljudi ne obraćaju pažnju na čišćenje unutrašnjosti torbi, gdje se mogu zadržati ostatci hrane i bakterije. Kako biste smanjili rizik od prijenosa bakterija na svoje proizvode, operite torbe nakon svake veće kupovine.
Pultovi za meso
Pultovi na kojima se prodaje meso često su izloženi bakterijama, a zbog dodira sa sirovim mesom, postoji veliki rizik od kontaminacije drugih namirnica. Preporučuje se odvojeno pakiranje sirovog mesa. Osim toga, meso na pultovima može doći u kontakt s raznim površinama, povećavajući mogućnost širenja bakterija. Ako kupujete meso, obavezno pitajte prodavača da ga zamota odvojeno kako bi se smanjio rizik od kontaminacije.

Transportne trake na blagajnama
Transportne trake na blagajnama često su prljave jer se na njima mogu naći ostaci hrane i druge nečistoće. Izbjegavajte direktni kontakt s trakom i pobrinite se da ne dolazi do prijenosa bakterija s jedne na drugu namirnicu.
Zbog velike frekvencije ljudi koji dodaju proizvode na traku, ova površina može sadržavati tragove sline, prljavštine i bakterija. Ako možete, stavite plastične vrećice ili papirnate maramice ispod svojih namirnica kako biste smanjili izravan kontakt.
POGLEDAJTE VIDEO: Paprene kazne za trgovce koji se neće 'igrati' po pravilima: Sve cijene moraju biti online