Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
LAGANO I SLASNO /

Tiramisu bez jaja koji će uvijek uspjeti

Ovaj desert je savršen za svaku prigodu, a njegova priprema ne zahtijeva puno vremena ni kulinarskog iskustva

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Tiramisu je jedan od omiljenijih talijanskih deserata, poznat po svojoj bogatoj kremi od mascarponea, piškotama umočenim u kavu i posipan kakaom. Tradicionalni recepti često uključuju sirova jaja, no mnogi traže alternative zbog zdravstvenih razloga ili jednostavnosti pripreme. Ovaj recept za tiramisu bez jaja je lagan, kremast i garantira uspjeh, čak i ako ste početnik u kuhinji. Ne samo da je ukusan, već je i siguran za konzumaciju za sve, uključujući trudnice i one koji izbjegavaju sirova jaja.

Recept za tiramisu bez jaja

Sastojci

Za pripremu ovog jednostavnog i ukusnog tiramisua, trebat će vam sljedeći sastojci:

Za kremu:

500g mascarpone sira

350ml vrhnja za šlag

100g šećera u prahu (ili kristal šećera, ovisno o preferencijama)

1 žlica ekstrakta vanilije

Prstohvat soli

Za umakanje piškota:

300ml jake kave (može i instant kava ili espresso)

2 žlice kavenog likera ili ruma (po želji, može se izostaviti)

24-28 piškota

Za posipanje:

Kakao prah (gorki)

Priprema kreme

Priprema šlaga: U velikoj posudi, mikserom izradite vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto. Pazite da ne premutite vrhnje, jer će postati zrnato. Dodajte prstohvat soli i ekstrakt vanilije tijekom mućenja.

Priprema mascarpone smjese: U drugoj posudi, lagano izmiksajte mascarpone sir sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane glatka. Važno je da mascarpone bude sobne temperature kako bi se lakše sjedinio sa ostalim sastojcima i kako ne bi bilo grudica.

Sjedinjavanje sastojaka: Pažljivo, žlicom ili špatulom, umiješajte šlag u smjesu mascarponea. Miješajte laganim pokretima, odozdo prema gore, kako bi smjesa ostala prozračna.

Priprema tiramisua

Priprema kave: Skuhajte jaku kavu i ostavite je da se ohladi. Ako koristite, dodajte kavni liker u ohlađenu kavu.

Umakanje piškota: Piškote kratko umočite u kavu, s obje strane. Pazite da ih ne prenatopite, jer će tiramisu biti previše vlažan. Dovoljno je umočiti piškote na sekundu-dvije sa svake strane.

Slaganje tiramisua: U posudu za pečenje (cca 20x20 cm) složite red piškota umočenih u kavu. Preko piškota premažite polovicu kreme od mascarponea i šlaga. Ponovite postupak: sloj piškota umočenih u kavu, pa ostatak kreme.

Hlađenje i posipanje: Gotov tiramisu prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tiramisu obilato pospite gorkim kakaom u prahu, koristeći cjedilo za ravnomjerno nanošenje.

Savjeti za savršen tiramisu

Kvalitetni sastojci: Koristite kvalitetan mascarpone sir i piškote.

Temperatura sastojaka: Mascarpone sir treba biti sobne temperature, a vrhnje za šlag hladno.

Kratko umakanje piškota: Piškote umočite u kavu vrlo kratko, kako ne bi upile previše tekućine.

Hlađenje: Tiramisu je najbolji nakon što odstoji u hladnjaku barem 4 sata, a idealno preko noći.

Varijacije: Možete dodati naribanu tamnu čokoladu između slojeva za dodatnu teksturu i okus. Također, umjesto kavenog likera, možete eksperimentirati s drugim likerima ili aromama.

Uživajte u ovom jednostavnom, a izuzetno ukusnom tiramisuu bez jaja! Ovaj desert je savršen za svaku prigodu, a njegova priprema ne zahtijeva puno vremena ni kulinarskog iskustva.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO Iz Grgićeve kuhinje: Recepti i priče koje mirišu na tradiciju i djetinjstvo!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike