LAGANO I SLASNO /

Tiramisu bez jaja koji će uvijek uspjeti

Image
Foto: Pixabay

Ovaj desert je savršen za svaku prigodu, a njegova priprema ne zahtijeva puno vremena ni kulinarskog iskustva

21.2.2025.
7:44
Pixabay
VOYO logo

Tiramisu je jedan od omiljenijih talijanskih deserata, poznat po svojoj bogatoj kremi od mascarponea, piškotama umočenim u kavu i posipan kakaom. Tradicionalni recepti često uključuju sirova jaja, no mnogi traže alternative zbog zdravstvenih razloga ili jednostavnosti pripreme. Ovaj recept za tiramisu bez jaja je lagan, kremast i garantira uspjeh, čak i ako ste početnik u kuhinji. Ne samo da je ukusan, već je i siguran za konzumaciju za sve, uključujući trudnice i one koji izbjegavaju sirova jaja.

Recept za tiramisu bez jaja

Sastojci

Za pripremu ovog jednostavnog i ukusnog tiramisua, trebat će vam sljedeći sastojci:

Za kremu:

  • 500g mascarpone sira
  • 350ml vrhnja za šlag
  • 100g šećera u prahu (ili kristal šećera, ovisno o preferencijama)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli
Image
VREBAJU OPASNOSTI /

Video s kolačem tiramisu pogledalo 6 milijuna ljudi, Stručnjaci se digli na noge: 'Ovo je nemoguće izbjeći!'

Image
VREBAJU OPASNOSTI /

Video s kolačem tiramisu pogledalo 6 milijuna ljudi, Stručnjaci se digli na noge: 'Ovo je nemoguće izbjeći!'

Za umakanje piškota:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 300ml jake kave (može i instant kava ili espresso)
  • 2 žlice kavenog likera ili ruma (po želji, može se izostaviti)
  • 24-28 piškota

Za posipanje:

  • Kakao prah (gorki)

Priprema kreme

  1. Priprema šlaga: U velikoj posudi, mikserom izradite vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto. Pazite da ne premutite vrhnje, jer će postati zrnato. Dodajte prstohvat soli i ekstrakt vanilije tijekom mućenja.
  2. Priprema mascarpone smjese: U drugoj posudi, lagano izmiksajte mascarpone sir sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane glatka. Važno je da mascarpone bude sobne temperature kako bi se lakše sjedinio sa ostalim sastojcima i kako ne bi bilo grudica.
  3. Sjedinjavanje sastojaka: Pažljivo, žlicom ili špatulom, umiješajte šlag u smjesu mascarponea. Miješajte laganim pokretima, odozdo prema gore, kako bi smjesa ostala prozračna.

Priprema tiramisua

  1. Priprema kave: Skuhajte jaku kavu i ostavite je da se ohladi. Ako koristite, dodajte kavni liker u ohlađenu kavu.
  2. Umakanje piškota: Piškote kratko umočite u kavu, s obje strane. Pazite da ih ne prenatopite, jer će tiramisu biti previše vlažan. Dovoljno je umočiti piškote na sekundu-dvije sa svake strane.
  3. Slaganje tiramisua: U posudu za pečenje (cca 20x20 cm) složite red piškota umočenih u kavu. Preko piškota premažite polovicu kreme od mascarponea i šlaga. Ponovite postupak: sloj piškota umočenih u kavu, pa ostatak kreme.
  4. Hlađenje i posipanje: Gotov tiramisu prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata, a idealno preko noći. Prije posluživanja, tiramisu obilato pospite gorkim kakaom u prahu, koristeći cjedilo za ravnomjerno nanošenje.
Image
Foto: Pixabay

Savjeti za savršen tiramisu

  • Kvalitetni sastojci: Koristite kvalitetan mascarpone sir i piškote.
  • Temperatura sastojaka: Mascarpone sir treba biti sobne temperature, a vrhnje za šlag hladno.
  • Kratko umakanje piškota: Piškote umočite u kavu vrlo kratko, kako ne bi upile previše tekućine.
  • Hlađenje: Tiramisu je najbolji nakon što odstoji u hladnjaku barem 4 sata, a idealno preko noći.
  • Varijacije: Možete dodati naribanu tamnu čokoladu između slojeva za dodatnu teksturu i okus. Također, umjesto kavenog likera, možete eksperimentirati s drugim likerima ili aromama.

Uživajte u ovom jednostavnom, a izuzetno ukusnom tiramisuu bez jaja! Ovaj desert je savršen za svaku prigodu, a njegova priprema ne zahtijeva puno vremena ni kulinarskog iskustva.

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Iz Grgićeve kuhinje: Recepti i priče koje mirišu na tradiciju i djetinjstvo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike