Baš ste se zaželili kolača, kad ono nema najvažnijeg sastojka - jaja. Da, scenarij nam je jako dobro poznat, no ne treba paničariti ako trgovina baš sad ne radi ili vam u posjet dolazi prijateljica veganka.
Jaja u kolačima, tortama i ostalim jelima lako možete nadomjestiti ovima četirima namirnicama:
Lanene sjemenke
Jaja u većini recepata služe kao vezivni sastojak koji će sve druge držati na mjestu. Međutim, lanene sjemenke obavljaju isti posao i na vrlo zadovoljavajuć način. Jedna žlica lanenih sjemenki odgovara jednom jaju, a sve što trebate napraviti jest samljeti ih, pomiješati s tri žlice vode te pustiti pet minuta da se zgusnu. Zatim ih dodajte ostalim sastojcima i to je to.
Banane
Pola zdrobljene banane odgovara jednom jaju jer ona daje vlagu i dodatnu slatkoću jelu koje to zahtijeva i kod kojeg vam neće smetati blagi okus ovog voća.
Jabuke
Kašica od jabuka, baš kao i banane, odlično daje vlagu kolačima, kruhu i ostalim postasticama koje se peku. Jedna četvrtina šalice kašice odgovara jednom jaju.
Aquafaba
Ovaj zanimljiv naziv označava tekućinu u kojoj su se kuhale mahunarke poput graha ili slanutka te je odlična zamjena za bjelanjke. Od nje možete napraviti čvrst snijeg koji će vam dobro doći u kolačima, palačinkama ili drugim jelima. Fora!