Raštika se odavno uzgaja, a u Hrvatskoj se može naći u Dalmaciji, posebice u Dalmatinskoj zagori i na otocima. Raštika je biljka bogata mnogim djelotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku.
Ljekovitost rašike
Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu radi velike količine vitamina i minerala. Rašika u sebi sadrži vitamine A, B, C i E. Od svih kupusnjača ima najviše vitamina A. Osim toga, odličan je izvor vitamina C - samo 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za tim vitaminom. U sebi sadrži veliku količinu kalcija, antioksidansa luteina i zeaksantina. Riznica je cinka, mangana i folne kiseline.
Raštika može poslužiti za:
- popravljanje problema s visokim krvnim tlakom
- jačanje kostiju
- odlična za dodatak kalcija onima koji ne mogu jesti mliječne proizvode
- trudničku prehranu radi visoke razine folne kiseline
- poboljšavanje živčanog sustava fetusa
- smanjivanje rizika bolesti srca
- poboljšavanje zdarvlja očiju
Raštikom protiv raka jajnika
Raštika je bogata i flavonoidom maempferolom - to je jedan od flavonoida koji će pomoći ženama u prevenciji raka jajnika. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40% manje šanse da dobiju rak jajnika ukoliko unose dovoljno ovih flavanoida. Osim u raštiki, ovo možete pronaći i u zelenom čaju, luku, brokulama, poriluku i špinatu.
Ako jedete raštiku 3 do 5 puta tjedno, i to oko jednu šalicu sigurno ćete smanjiti rizik od nastanka raka jajnika.
Recept s raštikom
Potrebni sastojci:
- 2 glavice luka
- stručak raštike
- 3 - 4 krumpira
- malo slanine, suhog mesa
- češnjak, maslinovo ulje
- sol, papar, ulje
Priprema:
Prodinstajte luk i suho meso. Narežite krumpir na kockice, izražite raštiku. Oboje isto prodinstajte i dodajte malo mljevene paprike, soli i papra. Pustite da svo povrće i meso pusti svoje sokove. Dodajte vode. Kuhajte tako oko pola sata. Na kraju napravite zapršku s maslinovim uljem, češnjakom i malo brašna. Nemojte bacati prvu vodu, u njoj se nalaze svi potrebni zdravi sastojci. Pustite da se malo ohladi i servirajte uz raženi kruh.
Kako se raštika uzgaja?
Kupusnjača raštika dobro podnosi sve vremenske uvjete. Može lako podnijeti ljetne visoke temperature, a ne smeta joj niti snijeg i temperature ispod nule. Lako se uzgaja i može biti dostupna kroz cijelu godinu.
Najbolja je za brati na kraju sezone - tijekom hladnih zimskih mjeseci. Tada ima i najbolji okus.