UŽIVAJTE U PRIPREMANJU /

Zašto biskvit puca tijekom pečenja? Uz ovaj recept zaboravit ćete na te muke

Image
Foto: Freepik

Mnogi se pitaju zašto biskvit puca tijekom pečenja te zašto splasne ili se diže na sredini

17.9.2024.
8:13
Freepik
VOYO logo

Svi ljubitelji pečenja znaju koliko je frustrirajuće kada biskvit, umjesto da bude savršeno ravan i mekan, pukne tijekom pečenja ili splasne čim se izvadi iz pećnice.

Iako ovi problemi mogu biti česti, uz nekoliko jednostavnih savjeta i razumijevanje procesa, biskvit može ispasti savršen svaki put. Evo zašto biskvit puca, splasne ili se nepravilno digne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Freepik

Zašto biskvit puca tijekom pečenja?

Jedan od najčešćih razloga za pucanje biskvita tijekom pečenja je previsoka temperatura u pećnici. Kada je temperatura previsoka, vanjski sloj biskvita brzo se stvrdne, dok unutrašnjost još nije potpuno pečena. Kako se unutarnja smjesa širi i nastavlja peći, gornji dio biskvita nema dovoljno fleksibilnosti da se prilagodi tom širenju, što rezultira pukotinama.

Također, predugo miksanje smjese može unijeti previše zraka u tijesto, što tijekom pečenja uzrokuje prekomjerno dizanje i pucanje. Koristite umjerenu brzinu miksanja i izbjegavajte predugo miješanje nakon što se svi sastojci sjedine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto biskvit splasne?

Biskvit može splasnuti iz nekoliko razloga. Najčešći uzrok je otvaranje pećnice tijekom pečenja. Kada se pećnica otvori, temperatura u unutrašnjosti naglo pada, a tijesto više nema podršku topline koja je ključna za održavanje rasta biskvita. Također, ako biskvit izvadite prerano prije nego što je potpuno pečen, središte još uvijek može biti tekuće ili mekano, što uzrokuje njegovo urušavanje.

Još jedan čest razlog za splašnjavanje je previše tekućine ili masti u smjesi. Biskvit treba uravnotežen omjer sastojaka kako bi se postigla stabilnost.

Image
Foto: Pixabay

Zašto se biskvit digne na sredini?

Ako se biskvit podigne samo u sredini, to znači da je temperatura pećnice previsoka ili je smjesa bila previše gusta. Kada je temperatura previsoka, rubovi biskvita se brzo ispeku i stvrdnu, dok se sredina nastavlja širiti i diže prema gore.

Također, može pomoći ravnomjerno rasporediti smjesu u kalup prije pečenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za najbolji biskvit

Nakon što smo objasnili česte greške, ovaj recept će vam pomoći napraviti savršeno mekan, ravan i ukusan biskvit.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • prstohvat soli
Image
Foto: Shutterstock

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i obložite okrugli kalup za pečenje (promjera 22-24 cm) papirom za pečenje ili ga premažite maslacem i pospite brašnom. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu sa žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te miksajte dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Dodajte mlijeko i ulje u smjesu sa žumanjcima te lagano promiješajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEZABORAVAN OKUS /

Šnenokle su bile glavna poslastica u Jugoslaviji, a mi imamo originalan recept

Image
NEZABORAVAN OKUS /

Šnenokle su bile glavna poslastica u Jugoslaviji, a mi imamo originalan recept

U drugoj posudi, prosijajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu sa žumanjcima, lagano miješajući da se svi sastojci sjedine. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Pazite da vam zdjela i metlice budu čiste i suhe jer će se bjelanjci bolje istući. Zatim lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu, koristeći lopaticu ili kuhaču, kako biste zadržali što više zraka u tijestu.

Prelijte smjesu u pripremljeni kalup i lagano protresite kalup da se tijesto ravnomjerno rasporedi. Pecite biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30-35 minuta. Provjerite čačkalicom – ako izađe čista, biskvit je gotov. Nemojte otvarati pećnicu prvih 20 minuta kako bi biskvit ravnomjerno narastao. Nakon pečenja, ostavite biskvit u kalupu 10 minuta, a zatim ga izvadite i stavite na rešetku da se potpuno ohladi.

POGLEDAJTE VIDEO: Trgovci zaradili milijardu više nego godinu prije, marža na kruhu gotovo 40 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo