Brza hrana danas je, zaista to možemo reći, postala sastavni dio naših života i svakome se, barem tu i tamo, dogodi da poklekne (čak i onima koji se inače hrane poprilično zdravo)...
Jer, da, hrana u McDonald'su i sličnim restoranima brze hrane uvijek ima (isti) odličan okus, zbog svih aditiva koji se u njoj nalaze, jer je njena primarna svrha ta da ima odličan okus. I da poželite pojesti još.
I iako svi to znamo, nikad o tome ne razmišljamo. Kad nam se jede brza hrana, pojedemo je.
Ali, postoji nekoliko stvari o kojima vam zaposlenici tih restorana nikad ništa neće reći, a zbog kojih im se uvijek vraćate. Evo o čemu se radi.
1. Sva hrana ima isti okus
U restoranima brze hrane jako dobro znaju kakav točno okus hrane ljudima odgovara, zbog čega sva njihova hrana ima potpuno isti okus, odnosno onaj osjećaj okusa koji vam ostaje nakon što prožvačete hranu.
2. Burgeri se ispeku za svega nekoliko sekudni
U većini ovakvih restorana burgeri se peku otprilike 30-ak sekundi, a to je zato što meso nije ni malo debelo i prije nego je stiglo u kuhinju unaprijed je pripremljeno te smrznuto.
3. Brza je hrana dizajnirana da se pojede brzo
U restoranima brze hrane hranu prožvačete otprilike 12 puta prije nego je progutate, dok se izvan njih ta brojka penje do 15. A što manje žvačemo, manje smo siti i onda želimo još...Ima smisla.
4. Boje su dizajnirane da vam povećaju apetit
Nije gotovo svaki prepoznatljiv logo brzih restorana u kombinaciji žute i crvene boje baš slučajno. Naprotiv, ta kombinacija savršeno funkcionira zato što vas na podsvjesnoj razini tjera da stanete i uzmete nešto za prigristi. Odnosno, ove boje povećavaju apetit, prema takozvanoj 'ketchup i senf teoriji'.
5. Dodatne ponude nisu tu bezveze
Znate kako vas zaposlenici u brzim restoranima često pitaju: 'Želite li i krumpiriće uz to?' ili 'Želite li nešto slatko?' Ta pitanja ne postavljaju bezveze, jer, stručnjaci su potvrdili kako je ljudima mnogo teže odbiti nešto u prvih nekoliko sekundi nakon što mu je ponuđeno, pa tako 85 posto ljudi naruči više nego što su prvotno planirali, kad ih zaposlenici na to podsjete. 'Želite li možda kečap ili veći sok?'
6. Meso s grila? Zapravo je iluzija
Meso koje jedemo u brzim restoranima priprema se unaprijed, u velikim tvornicama, a zatim se smrzava i šalje u lance restorana. Zatim u restoranima mesu dodaju umjetne arome dima, kako bi nam se činilo da je meso pripremljeno na roštilju.
7. Salate nisu uvijek najzdravija opcija
Mnogi restorani brze hrane danas nude salate kao 'zdraviju opciju', ali zbog aditiva koje im dodaju kako bi bile ukusnije, na kraju se dogodi da one uopće nisu zdravije, već imaju puno više kalorija nego neka druga jela iz ponude.
8. Kava ne odrađuje svoj posao
U nekim restoranima kava se poslužuje u čašama od stiropora, a ne onim papirnatim, a takve čaše sadrže kemikaliju koja, kada je u kontaktu s vrućom tekućinom, može imati negativan efekt na naš živčani sustav, zbog čega nam je smanjena koncentracija i možemo se osjećati nelagodno i pokislo.
9. Jaja nisu samo jaja
Jaja koja se nalaze u hrani koja se poslužuje kao doručak zapravo nisu samo jaja. Okej, ta se smjesa sastoji i od pravih jaja, ali i od unaprijed pripremljene mješavine jaja; od glicerina, dimetil-polisiloksana (koji zgušnjava smjesu) te aditiva E552. Možda bolje da jaja ipak pripremamo sami kod kuće?
10. Coca-Cola ipak nije baš toliko ukusnija
Iako stvarno imamo dojam da je Coca-Cola u restoranima brze hrane puno ukusnija nego ona iz dućana, zapravo taj efekt dobivamo zbog toga što se koncentrat Cole i voda mješaju netom prije serviranja, pa nam se napitci čine dosta svježijima nego što možda zapravo jesu.
11. Hranu je najbolje pojesti u restoranu
Ako hranu uzimate za van, velike su šanse da ona neće imati baš nikakav okus kada stignete kući. Naime, krumpirići bi se trebali pojesti unutar pet minuta, jer nakon toga počnu gubiti okus, a situacija s burgerom je - 20 minuta.