Celerova juha
Sastojci:
1 glavica luka, izrezana na 4 dijela 1/2 celerovog korijena, oguljenog i izrezanog na kockice
Postupak:
Na vrlo malo ulja ili maslaca kratko popržite luk i potom celer, dodajte vodeda se prekriju sastojci juhe.
Posoliti i kuhati na laganoj vatri dok celer potpuno ne omekša.
Sve izmiksati kako bi dobili kremastu masu koja ako je pregusta može se rarzrijediti dodavanjem vode.
Okus možete obogatiti dodavanjem vrhnja. Ukrasite ju peršinom.
Zapečena cvjetača s rajčicom i sirom
Sastojci:
1 glavica cvjetače, cca 1 kg 100 g maslaca 80 g masnog, topljivog sira 2 jaja 2 dcl mlijeka 3 žlice vrhnja žlica brašna svježi peršin 2 rajčice sol i papar
Priprema:
Cvjetači odstranite suvišno lišće, pa ga podijelite na cvjetiće, operite i kuhajte u slanoj vodi cca 10 minuta.
Ocijedite ga i poslažite u vatrostalnu posudu.
Otopljeni maslac pomiješajte s jajima, mlijekom, vrhnjem, brašnom, solju, biberom, usitnjenim peršinom i polovicom naribanog sira.
Sve dobro promiješajte i prelijte preko cvjetače, protresite posudu, dodajte sitno narezanu rajčicu i posipajte ostatak naribanog sira, pa stavite u pećnicu na 180 celzija oko 15 minuta.
Rebrica s lukom i kimlom
Sastojci:
1,5 kg svinjskih rebara 60 dag luka ulje 1 klinčić 1/2 žličice kimla suhi mažuran crvena paprika 5 dl piva vinski ocat škrobno brašno peršin sol i papar ulje
Priprema:
Očistite luk i narežite ga na trakice, a rebra podijelite na komade od po dvije kosti. Posolite i poparite.
Stavite 6 žlica ulja u lim u kojem će se meso peći te prepržite svako rebro s obje strane i spremite ih na toplo.
Na istom ulju pržite luk dok ne dobije lijepu zlatnu boju, pa dodajte 1 žlicu mljevene paprike, kiml, klinčić i 1 žlicu mažurana.
Smjesu koju ste dobili prženjem dobro utrljajte u meso, zalijte pivom i stavite peći u pećnicu na 180 celzija sat i pol.
Izvadite meso i klinčić pa dodajte na masnoću u kojoj se peklo meso škrobno brašno otopljeno u vodi pa prokuhajte. Meso poslužite preliveno umak uz rižu i pečeni krumpir.