ZAMKA U HLADNJAKU ZBOG KOJE VAM SE HRANA KVARI: / Ovo je jedini pravi način za organizaciju namirnica

Image
Foto: Getty

Nije svejedno što držite na gornjoj, a što na donjoj polici, u ladici ili vratima

5.9.2018.
7:13
Getty
Play logo

Svatko ima neku svoju logiku kada je riječ o organizaciji hladnjaka. Ali, ako jednostavno gurate namirnice gdje koja stane, moramo vam reći kako hladnjak nije tek ormar za hranu. Budući da u svim dijelovima hladnjaka temperatura nije jednaka, pogrešna organizacija namirnica može dovesti do prebrzog kvarenja i stvaranja plijesni. Michele Bosevski s Australskog instituta za sigurnost hrane otkrila je svoje trikove koji će vam pomoći da posložite hladnjak baš onako kako treba.

Gornja polica

To je idealno mjesto za ostatke od ručka i općenito kuhanu hranu, koja mora stajati daleko od sirove kako bi se smanjio rizik od kontaminacije. Jaja, koja većina drži u vratima, gdje je, iz nekog razloga i predviđen kalup za njih, trebaju stajati na sredini gornje police.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Donja polica

Najniža je polica rezervirana za sirovo meso kao što su: piletina, mljeveno meso, riba, janjetina i govedina. Ono što ste kupili zapakirano, nemojte vaditi van do same pripreme. Tako ćete spriječiti curenje tekućine i miješanje s ostalim namirnicama.

Image
JAMIE OLIVER SAVJETUJE KAKO ORGANIZIRATI HLADNJAK: /

Držite se njegovih uputa i više nikad nećete bacati hranu

shimmer fallback
shimmer fallback

Vrata

Mlijeko i mliječne proizvode možete bez problema držati u vratima. Budući da je to najtopliji dio hladnjaka, sir i druge mliječne proizvode stavite na vrh, umake na sredinu, a mlijeko i pića na donju policu vrata.

shimmer fallback
shimmer fallback

Ladica

Ako imate dvije ladice, svakako razdvojite voće i povrće. Ako je samo jedna, nije veliki grijeh držati ih zajedno, ali postoji voće s kojim trebate posebno paziti, a to su jabuke. One proizvode plin etilen, koji, kada dospije u kontakt s drugim vrstama voća, uzrokuje njihovo ubrzano truljenje. Jabuke zato držite u vrećici. Etilen u jednoj situaciji može biti i koristan. Ubacite jednu jabuku među luk i on neće puštati klice. Da bi vam voće i povrće dulje zadržalo svježinu, obložite ladicu papirnatim ubrusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo