Svatko ima neku svoju logiku kada je riječ o organizaciji hladnjaka. Ali, ako jednostavno gurate namirnice gdje koja stane, moramo vam reći kako hladnjak nije tek ormar za hranu. Budući da u svim dijelovima hladnjaka temperatura nije jednaka, pogrešna organizacija namirnica može dovesti do prebrzog kvarenja i stvaranja plijesni. Michele Bosevski s Australskog instituta za sigurnost hrane otkrila je svoje trikove koji će vam pomoći da posložite hladnjak baš onako kako treba.
Gornja polica
To je idealno mjesto za ostatke od ručka i općenito kuhanu hranu, koja mora stajati daleko od sirove kako bi se smanjio rizik od kontaminacije. Jaja, koja većina drži u vratima, gdje je, iz nekog razloga i predviđen kalup za njih, trebaju stajati na sredini gornje police.
Woman Taking Plate Of Leftover Food From The Fridge. Smiling
Donja polica
Najniža je polica rezervirana za sirovo meso kao što su: piletina, mljeveno meso, riba, janjetina i govedina. Ono što ste kupili zapakirano, nemojte vaditi van do same pripreme. Tako ćete spriječiti curenje tekućine i miješanje s ostalim namirnicama.
Vrata
Mlijeko i mliječne proizvode možete bez problema držati u vratima. Budući da je to najtopliji dio hladnjaka, sir i druge mliječne proizvode stavite na vrh, umake na sredinu, a mlijeko i pića na donju policu vrata.
Pick chicken eggs from the refrigerator, eggs on shelf of refrigerator
Ladica
Ako imate dvije ladice, svakako razdvojite voće i povrće. Ako je samo jedna, nije veliki grijeh držati ih zajedno, ali postoji voće s kojim trebate posebno paziti, a to su jabuke. One proizvode plin etilen, koji, kada dospije u kontakt s drugim vrstama voća, uzrokuje njihovo ubrzano truljenje. Jabuke zato držite u vrećici. Etilen u jednoj situaciji može biti i koristan. Ubacite jednu jabuku među luk i on neće puštati klice. Da bi vam voće i povrće dulje zadržalo svježinu, obložite ladicu papirnatim ubrusima.