ISTI UČINAK /

Tražite zamjenu za prašak za pecivo? Postoji više rješenja, a ključ je u ovom sastojku

Image
Foto: shutterstock

Ove namirnice imaju širok spektar upotrebe pa ih se tako može koristiti i kao zamjenu za prašak za pecivo

7.6.2024.
8:19
shutterstock
VOYO logo

Soda bikarbona, osim što se može koristiti u čišćenju, njezi lica, pranju kose, odlična je zamjena za prašak za pecivo. Razlog tome jest što ona, kada se kombinira s kiselim sastojcima i tekućinama, omogućuje da se tijesto digne i postane baš onakvo kakvo nam treba za određeni recept.

Image
JEFTINO I LAKO /

Domaći kvasac je najzdraviji, a mi imamo recept: 'Kruh će biti još mekši i ukusniji'

Image
JEFTINO I LAKO /

Domaći kvasac je najzdraviji, a mi imamo recept: 'Kruh će biti još mekši i ukusniji'

Soda bikarbona kao zamjena za prašak za pecivo

Soda bikarbona kao zamjena za prašak za pecivo daje svoj učinak kada joj se doda kiseli sastojak, poput limunove kiseline, kiselog vrhnja ili jogurta te kiselog mlijeka. Razlog tome jest taj što soda bikarbona nije gotov proizvod kao prašak za pecivo, odnosno ne sadrži u sebi kisele sastojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soda bikarbona i jogurt

Jogurt je kiselkast, što omogućuje sodi bikarboni da proizvede ugljični dioksid i djeluje kao prašak za pecivo. Također, dodaje vlagu i blagi okus tijestu.
Omjer: 1/4 žličice sode bikarbone + 1/2 šalice jogurta = 1 žličica praška za pecivo

Image
Foto: Shutterstock

Soda bikarbona i mlaćenica

Mlaćenica, poput jogurta, pruža kiselinu koja reagira sa sodom bikarbonom, pomažući tijestu da naraste. Mlaćenica dodaje i blagu kiselkastu notu pečenim proizvodima.
Omjer: 1/4 žličice sode bikarbone + 1/2 šalice mlaćenice = 1 žličica praška za pecivo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soda bikarbona i kiselo vrhnje

Kiselo vrhnje je još jedan kiseli sastojak koji može pomoći sodi bikarboni da proizvede ugljični dioksid i djeluje kao prašak za pecivo te će pridonijeti bogatstvu i vlazi tijesta.

Omjer: 1/4 žličice sode bikarbone + 1/2 šalice kiselog vrhnja = 1 žličica praška za pecivo

Soda bikarbona i bijeli ili jabučni ocat

Ocat je vrlo kiseli sastojak koji može učinkovito reagirati sa sodom bikarbonom kako bi tijesto naraslo. Ocat može imati oštar okus, pa ga koristite u receptima gdje će se njegov okus izgubiti ili biti maskiran drugim sastojcima.

Omjer: 1/4 žličice sode bikarbone + 1/2 žličice bijelog octa = 1 žličica praška za pecivo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soda bikarbona i limunov sok

Idealno za kolače, muffine i druge pečene proizvode gdje limunov sok neće negativno utjecati na okus.

Omjer: 1/4 žličice sode bikarbone + 1/2 žličice limunovog soka = 1 žličica praška za pecivo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

Koraci za zamjenu praška za pecivo sodom bikarbonom

  • Osigurajte da imate odgovarajući kiseli sastojak kao što su limunov sok, ocat, jogurt, mlaćenica ili kiselo vrhnje.
  • Za svaku žličicu praška za pecivo koju recept zahtijeva, koristite 1/4 žličice sode bikarbone i odgovarajuću količinu kiselog sastojka prema gore navedenim omjerima.
  • Dodajte kiseli sastojak tekućim sastojcima u receptu kako biste omogućili reakciju sode bikarbone.
  • Ako koristite tekuće kiseline poput limunovog soka ili octa, možda ćete morati prilagoditi količinu drugih tekućina u receptu kako biste održali pravu konzistenciju tijesta.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako ukloniti pesticide s voća i povrća? Provjerili smo s nutricionisticom pali li trik sa sodom bikarbonom

Na što dodatno treba obratiti pozornost

  • Nakon što se doda kiseli sastojak, potrebno je izbjeći pretjerano miješanje tijesta jer ćete time osloboditi ugljični dioksid prije nego što pečenje započne.
  • Pečene proizvode s ovim zamjenama najbolje je peći odmah nakon pripreme kako bi se iskoristila sva reakcija ugljičnog dioksida za rast tijesta.
  • Nužno je imati na umu kako kiseli sastojak može utjecati na okus konačnog proizvoda i birajte zamjenu koja najbolje odgovara receptu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo