Soda bikarbona, osim što se može koristiti u čišćenju, njezi lica, pranju kose, odlična je zamjena za prašak za pecivo. Razlog tome jest što ona, kada se kombinira s kiselim sastojcima i tekućinama, omogućuje da se tijesto digne i postane baš onakvo kakvo nam treba za određeni recept.
Soda bikarbona kao zamjena za prašak za pecivo
Soda bikarbona kao zamjena za prašak za pecivo daje svoj učinak kada joj se doda kiseli sastojak, poput limunove kiseline, kiselog vrhnja ili jogurta te kiselog mlijeka. Razlog tome jest taj što soda bikarbona nije gotov proizvod kao prašak za pecivo, odnosno ne sadrži u sebi kisele sastojke.
Soda bikarbona i jogurt
Jogurt je kiselkast, što omogućuje sodi bikarboni da proizvede ugljični dioksid i djeluje kao prašak za pecivo. Također, dodaje vlagu i blagi okus tijestu.
Omjer: 1/4 žličice sode bikarbone + 1/2 šalice jogurta = 1 žličica praška za pecivo
Soda bikarbona i mlaćenica
Mlaćenica, poput jogurta, pruža kiselinu koja reagira sa sodom bikarbonom, pomažući tijestu da naraste. Mlaćenica dodaje i blagu kiselkastu notu pečenim proizvodima.
Omjer: 1/4 žličice sode bikarbone + 1/2 šalice mlaćenice = 1 žličica praška za pecivo
Soda bikarbona i kiselo vrhnje
Kiselo vrhnje je još jedan kiseli sastojak koji može pomoći sodi bikarboni da proizvede ugljični dioksid i djeluje kao prašak za pecivo te će pridonijeti bogatstvu i vlazi tijesta.
Omjer: 1/4 žličice sode bikarbone + 1/2 šalice kiselog vrhnja = 1 žličica praška za pecivo
Soda bikarbona i bijeli ili jabučni ocat
Ocat je vrlo kiseli sastojak koji može učinkovito reagirati sa sodom bikarbonom kako bi tijesto naraslo. Ocat može imati oštar okus, pa ga koristite u receptima gdje će se njegov okus izgubiti ili biti maskiran drugim sastojcima.
Omjer: 1/4 žličice sode bikarbone + 1/2 žličice bijelog octa = 1 žličica praška za pecivo
Soda bikarbona i limunov sok
Idealno za kolače, muffine i druge pečene proizvode gdje limunov sok neće negativno utjecati na okus.
Omjer: 1/4 žličice sode bikarbone + 1/2 žličice limunovog soka = 1 žličica praška za pecivo
Koraci za zamjenu praška za pecivo sodom bikarbonom
- Osigurajte da imate odgovarajući kiseli sastojak kao što su limunov sok, ocat, jogurt, mlaćenica ili kiselo vrhnje.
- Za svaku žličicu praška za pecivo koju recept zahtijeva, koristite 1/4 žličice sode bikarbone i odgovarajuću količinu kiselog sastojka prema gore navedenim omjerima.
- Dodajte kiseli sastojak tekućim sastojcima u receptu kako biste omogućili reakciju sode bikarbone.
- Ako koristite tekuće kiseline poput limunovog soka ili octa, možda ćete morati prilagoditi količinu drugih tekućina u receptu kako biste održali pravu konzistenciju tijesta.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako ukloniti pesticide s voća i povrća? Provjerili smo s nutricionisticom pali li trik sa sodom bikarbonom
Na što dodatno treba obratiti pozornost
- Nakon što se doda kiseli sastojak, potrebno je izbjeći pretjerano miješanje tijesta jer ćete time osloboditi ugljični dioksid prije nego što pečenje započne.
- Pečene proizvode s ovim zamjenama najbolje je peći odmah nakon pripreme kako bi se iskoristila sva reakcija ugljičnog dioksida za rast tijesta.
- Nužno je imati na umu kako kiseli sastojak može utjecati na okus konačnog proizvoda i birajte zamjenu koja najbolje odgovara receptu.