VIŠE PARA, VIŠE ZDRAVLJA: / Neka hrana traje i 10 puta dulje uz jednostavne trikove

Image
Foto: Thinkstock

Svake godine na svijetu se baci oko 1,3 milijardi tona hrane, u EU 89 milijuna tona, a u Hrvatskoj je ta brojka oko 400 tisuća, procjenjuje se.

18.7.2015.
8:23
Thinkstock
Play logo

Jo Robinson, autorica knjige Divlja prehrana ističe nekoliko trikova kako da namirnice dulje traju.

Luk

Želite li da luk traje i dulje od dva tjedna, spremite ih u papirnatu vrećicu, na suho i hladno mjesto. Ne stavljajte ih u hladnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sir

Meke sireve bilo bi dobro odmah pojesti. No što je sir tvrđi, to može dulje stajati, a najdulje će izdržati ako ga čvrsto omotate u pergamen ( ili voštani papir) pa u alu-foliju. Ne samo da se neće sušiti nego neće poprimiti miris druge intenzivnije hrane. Tako spremljeni parmezan može stajati mjesecima. Kod drugih namirnica, čim se pojavi plijesan, najbolje je ne riskirati i baciti ju odmah, no kod sira rijetko prodre toliko duboko. Pa temeljtio izrežite pljesanj, barem pola cm duboko i trebali biste biti sigurni. Ipak, za svaki slučaj, taj sir radije koristite u kuhanju, primjerice na pizzi, nego sirovog u sendviču.

Bobičasto voće

Uglavnom bi ih trebalo pojesti odmah, no kanite li ih čuvati isperite ih mješavinom vode i octa ( 1/3) pa će izdržati nekoliko dana. A možete ih čuvati i u sladoledu :) - upravo je bobičasto voće idealno za domaće voćne jogurte i sladolede, čak i ako su malo prezreli.

Svježi začini

Tretirajte ih kao i biljke. OK, oni jesu biljke, al tu mislimo na ono živo. Očistite ih, pobrišite i stavite u staklenku s vodom te pokrijte vrećicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabuke

Trajat će i deset puta dulje u najhladnijem i najvlažnijem dijelu hladnjaka, najbolje u ladici na dnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rajčice

Ne stavljajte ih u hladnjak. Neće trajati puno dulje, a izgubit će okus.

Krumpiri

Ne plašite se izdanaka. Jednostavno ih izrežite. Krumpir će biti možda nešto slađi. No temeljito izrežite dio na kojem je krumpir počeo zelenjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelena salata

Čim ju donesete kućim potopite ju u hladnu vodu. Potom ju dobro osušite kako ne bi počela trunuti. Osušene listove stavite u hermetički zatvorenu vrećicu i iglicom proubišite 10 malih rupica sa svake strane. Tako će trajati u četiri puta dulje.

Jaja

Mogu trajati i do pet tjedana u hladnjaku. Ali nipošto ih ne stavljajte na vrata hladanjaka. Stavite na nižu policu, dubuko u hladnjak gdje je hladnije, u kutiji u kojoj ste ih kupili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grožđe

Obratite pozornost na boju stapke. Svježe grožđe ima svjetlozelene, savitljive stapke, a kod starog su već smećkaste, kruće. Starije će se brže pokvariti i ima lošiji okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlijeko i mliječni proizvodi

Jedino što možete napraviti kako biste produljuli trajanje mliječnih proizvoda je što više skratiti vrijeme otkako ste uzeli iz hladnjaka trgovine do kad ste ga stavili u svoj. Možete ponijeti i termo vrećicu u kupovinu.

Meso

Čuvajte ga pri dnu hladnjaka, dvotruko zamotanog, te obvezno perite ruke prije i nakon pripremanja.

Time.com/Magazin.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo