VEĆ ŽALITE ŠTO STE JELI LUK? /

Imamo hrpu trikova koji će vas riješiti opojnog zadaha i nadutosti od uskrsnog ručka

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL//Getty

Odaberite onaj koji vam se čini najprimamljivijim. Dokazano svi pomažu, tako da ne možete pogriješiti

21.4.2019.
17:00
Damir Spehar/PIXSELL//Getty
VOYO logo

Možete li zamisliti uskrsni ručak bez mladoga luka? Ni mi. Koliko god ukusan bio i svakako blaži od onoga klasičnog, mladi se luk također osjeti iz usta, što nije odveć elegantno ako poslije idete u goste. Ipak, postoje mali trikovi koji će vam pomoći zamaskirati neugodan zadah od luka. Štos je u tome da neke namirnice neutraliziraju njegov opojan miris.

Image

Jabuka

Pojedite jabuku poslije obilnog obroka s lukom. Bile svježe ili iscijeđene u sok, pomažu u osvježavanju daha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

Metvica

Žvačite svježe listove metvice. Studije su pokazale da menta također neutralizira dah nakon luka ili češnjaka. Osim toga, može potaknuti probavu i smiriti želudac, što nije loša opcija nakon blagdanskog prejedanja.

Image
Foto: Getty

parsley on wooden board and on a table

Peršin

Peršin je od davnina poznat kao odlično sredstvo za neutraliziranje neugodnih mirisa iz usta. Istrgajte nekoliko listića i dobro ih sažvačite, tako da peršinova soka bude po cijeloj usnoj šupljini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Getty

bunch fresh radish with cut isolated on white background

Rotkvice

Rotkvice imaju antibakterijsko djelovanje i oduvijek su poznate kao odličan osvježivač daha. Budući da su već na blagdanskom stolu, šteta ih je ne grickati.

Image
KAKO IZBJEĆI ZARAZU ZA USKRS: /

Ministarstvo poljoprivrede javnosti uputilo dopis, evo na što treba obratiti pažnju

Image
KAKO IZBJEĆI ZARAZU ZA USKRS: /

Ministarstvo poljoprivrede javnosti uputilo dopis, evo na što treba obratiti pažnju

Image
Foto: Thinkstock, fotoedu

Jabučni ocat

Jabučni ocat sadrži pektin, koji potiče rast dobrih bakterija. Pijenje jedne do dvije žlice jabučnog octa razrijeđenog u čaši vode prije jedenja luka pomoći će bržem ispiranju njihovih nusprodukata. Također pomaže i kod probave. Poslije jela možete popiti još blažu otopinu ili je grgljati u ustima 10 ili 15 sekundi.

Image

Limun

Limun će vas spasiti od mirisa luka na prstima, ali i u ustima. Dovoljno je napraviti jaču limunadu bez šećera i promućkati je u ustima. U limunadu je dobro naribati i malo korice kako bi učinak bio još bolji.

Image
Foto: Getty

Cardamom spice in wooden spoon closeup

Kardamon

Kardamon je začin koji djeluje na sličan način kao i rotkvice. Zbog antibakterijskih svojstava odličan je za osvježavanje daha. Nakon obroka stavite nekoliko sjemenaka u usta i polako žvačite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zeleni čaj

Zeleni čaj je dobar eliminator lošeg zadaha. Pijuckajte ga s medom i problem bi trebao nestati.

Image

Two bowls and spoon with seeds and mustard sauce on a dark rustic table. Mustard seed sauce.

Senf

Senf će neutralizirati miris luka ako u usta stavite jednu žličicu i prevrćete po ustima 60 sekundi. Ispljunite pa ponovite postupak, ali ovaj put senf progutajte. Na kraju isperite usta vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Giphy.com

Mlijeko

I mlijeko je poznato kao odličan neutralizator lošeg zadaha nakon jedenja luka. Trebalo bi ga pijuckati tijekom i nakon jela. Punomasno je bolje od mlijeka s manje masnoće.

Image
Foto: Thinkstock

Eterična ulja

Često se dodaju u tekućine za ispiranje usta jer, osim što osvježavaju dah, imaju i antibakterijska svojstva. Možete napraviti vlastitu domaću vodu za ispiranje usta od eteričnih ulja i baznog ulja (bademovo ili maslinovo ulje). Najbolja eterična ulja s dokazanim prednostima za uklanjanje lošeg daha jesu: metvica, ružmarin te eukaliptus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo