Uz ovih pet trikova biljke u stanu će vam napokon ostati žive

Zapravo je vrlo jednostavno, samo morate znati o kakvoj je biljci riječ i što je njoj individualno potrebno

14.4.2018.
8:00
houseplantclub / instagram
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako ste kod kuće ikad imale kakvu biljku, velika je vjerojatnost da vam je, nakon nekog vremena, uvenula. Možda zato što niste dovoljno dobro brinule o njoj, a možda samo zato što niste brinule o njoj na pravilan način. Kako god bilo, sigurno želite da vam biljke u stanu traju, ali i one su poput svakog drugog živog bića i zahtjeva konstantnu pažnju, njegu i brigu. Stručnjaci imaju pet vrlo jednostavnih trikova kako ćete biljke napokon uspjeti održati na životu, a za samo neke od njih treba će vam i neki dodatak koji možda već imate kod kuće ili ga vrlo lako možete nabaviti. Evo o kojih je pet trikova riječ.

1. Teglu do polovice napunite komadićima pjene

Kako bi vam biljka bila zdrava, potrebno ju je redovito zalijevati i održavati joj potrebnu vlažnost. Kako bi ta vlažnost bila bolje balansirana i kako bi se voda lakše upijala u korijen biljke, prije zemlje do pola tegle stavite komadiće pjene, koje možete naručiti na Amazonu. Zatim na njih stavite zemlju i biljku posađenu u nju, pa je onda normalno redovito zalijevajte po potrebi.

2. Hranite biljke vodom u kojoj ste kuhali ljuske od jajeta

Ne trebate kupovati skupe dohrane za biljke. Jednostavno skuhajte ljuske jajeta, koje vam ostanu nakon ručka, doručka, večere, i tom vodom zalijevajte biljke. Takva voda prepuna je kalcija i kalija, a oni su potrebni biljkama da bi rasle i živjele, tako da ne bacajte ljuske, jer ih možete super korisno upotrijebiti.

3. Redovito šišajte i podrezujte biljke

Kao što i same redovito odlazite na frizuru, isto je to potrebno i vašim biljkama. Postoji i čitav vodič koji vam objašnjava kako da točno šišate koju biljku, pa ga možete i detaljnije proučiti, ovisno o tome što imate kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

4. Pobrinite se da biljke imaju dovoljnu količinu vode i svjetlosti

Možda biljke zalijevate svaki dan, ali one i dalje venu, iako vi mislite da im je baš toliko vode potrebno... No, svaka vrsta zahtjeva drugačiji pristup što se vode i svjetlosti tiče, tako da detaljno pročitajte kojoj je vrsti biljke potreban kakav tretman i koliko biste je često zapravo trebali zalijevati te gdje je držati. Tako više nikad nećete biti zbunjene, a biljke će vam super uspijevati.

5. Iskoristite filtere za kavu

Prije zemlje s biljkom, u teglu stavite filter za kavu, koji će unutar sebe zadržati svu zemlju i prljavštinu, dok će po potrebi najnormalnije otpuštati vodu i propuštati je do korijena biljke. Manje nereda, više zdravih biljaka. To je vjerojatno sve što vam treba.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali