Uskršnji doručak po domaće

Nakon korizme i posta, obitelj i prijatelji tradicionalno se okupljaju na uskršnjem doručku. Na blagdanskom stolu uvijek se nađe šunka, umak od hrena, pisanice, mladi luk, slatki kruh i kolači.

22.4.2011.
13:50
VOYO logo

Nema Uskrsa bez raznolikih pisanica. Osim što su najljepši ukras blagdanskog stola, ukusan su i nezamjenjiv sastojak uskršnjeg doručka. U prošlosti su se jaja bojila prirodnim bojama, a iako je sve više onih koje se boji jestivim, industrijskim bojama, tradicija bojenja na prirodni način još uvijek je prisutna.

Najčešće prirodno bojenje jaja je pomoću ljuske crvenog luka, a da biste dobili nijanse crvene, koristi se i cikla, korijen broća ili crvenog radiča. Za crnu boju koriste se bobice bazge ili duda, za smeđu hrastova kora, a za zelene nijanse špinat, kopriva ili poriluk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što smo rekli, najraširenije je bojenje ljuskama luka.

Jaja se omataju tankom tkaninom, najbolje ženskim najlonkama, unutar koje se stavlja travka, listić, cvjetić i sl., krajevi se vežu tankom špagom. Jaja se slažu u duboku posudu punu ljuski luka, dolijeva se mlaka voda te se sve kuha oko 15 minuta. Kuhana jaja ostavljaju se u vodi dok se sve ne ohladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pisanice, na blagdanskom stolu naći će se kuhana šunka, umak od hrena, rotkvice, mladi luk, topli kruh, pinca i pokoji domaći kolač.

Kuhana šunka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šunku je 24 sata prije kuhanja potrebno staviti u hladnu vodu. Domaća šunka kuha se duže nego kupovna. Stavite je u mlaku vodu, dodajte očišćeni cijeli češnjak (kod šunke od 5 kg dodaje se cijela glavica češnjaka) te pola šake crnog papra u zrnu.

Prije kuhanja probajte komadić šunke kako biste provjerili slanost. Ukoliko nije dovoljno slana, prilikom kuhanja slobodno dodajte sol, ali malo kako ne bi bila preslana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhajte je do 2 sata na laganoj vatri. Ukoliko nemate domaću šunku, možete je kuhati do 30 minuta. Probajte vilicom koliko je mekano meso. Kuhanu šunku do služenja ostavite u vodi u kojoj se kuhala kako bi bila sočna i mekana.

Narežite je na tanje šnite i poslužite uz umak od hrena, kuhana jaja, mladi luk, rotkvice i rajčicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umak od hrena

Hren očistiti, oprati i izribati na sitno. Od ulja i brašna napraviti svijetlu zapršku, dodati naribani hren pa miješajući zalijevati vrućom juhom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miješati dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dodati malo naribanih kiselih jabuka, pola žličice octa, kiselo vrhnje i soli po ukusu. Pustiti da umak prokuha uz stalno miješanje i dolijevanje juhe.

Pinca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simica, pinka, pogača ili pinca, tradicionalan slatki uskrsni kruh, neizostavni je dio uskršnjeg doručka. Nosi se na blagoslov i poklanja prijateljima. Priprema se u svim krajevima Lijepe naše na isti način, a sastojci ovise od kraja do kraja. Razlika je malo, a njezin okus uvijek neodoljiv.

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 kg brašna 2 vrećice kvasca 15 dag maslaca 15 dag šećera 1 žličica vanilijinog šećera 5 žutanjaka 4 dl mlijeka malo ruma, rakije i soli korica limuna i naranče 1 jaje malo krupniji šećer

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suhi kvasac pomiješati s brašnom, dodati maslac i zamijesiti. U sredini napraviti udubinu, dodati šećer, žutanjke, vanilijin šećer, ribanu koricu limuna i naranče, rum, rakiju i malo soli, pa dodajući mlako mlijeko umijesiti čvrsto tijesto. Dobro izraditi (površina mora biti glatka, a tijesto čvršće od bilo kojeg dizanog tijesta).

Ovako izrađeno tijesto ostaviti na topolom mjestu dok ne udvostruči obujam. Nakon toga tijesto premijesiti i razdijeliti na 3 manje pogačice ili dvije velike, koje treba oblikovati u kugle. Svaku pogačicu posebno staviti na papir za pečenje pa ponovno ostaviti da se diže. Kada se dignu, napraviti tri duboka reza s gornje strane, od sredine prema dolje u tri smjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaku pincu premazati tučenim jajem i posuti grubim šećerom. Peći u pećnici na 180°C oko 30-40 minuta.

U mnogim će se kućama na stolu naći i makovnjača i orehnjača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makovnjača i orehnjača Sastojci:

Tijesto: 1 vrećica kvasca ili pola svježeg 40 dag glatkog brašna (može 30 dag glatkog i 10 dag oštrog) 8 dag margarina 8 dag šećera 2 žutanjka 1 velika žlica vrhnja sol limunova korica 2-3 dl mlijeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

20 dag mljevenog maka ili oraha, 10 dag šećera, malo limunove korice, vanilijin šećer i cimeta po želji. Kod orehnjače, orasima dodati snijeg od 1 bjelanjka, a kod maka, po želji dodati grožđice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U maloj posudi izmiješati kvasac, žličicu šećera i brašna i pola dl mlakog mlijeka. Staviti na toplo da odstoji 45 minuta. Na ravnoj površini za miješanje tijesta prosijati brašno, dodati ostale sastojke i mješavinu kvasca, šećera i brašna te sve zajedno umiješati u tijesto.

Pobrašniti tijesto, prekriti krpom i pustiti na toplom mjestu da se diže 30-40 minuta. Razvaljati tijesto, podijeliti na dvije štruce, mazati nadjevom, srolati, premazati žutanjkom i pustiti da se diže još 15 minuta. Peći u pećnici oko 60 minuta na 180 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo