Uskršnja trpeza: Evo kako najbolje skuhati šunku, koje začine dodati i kako je održati svježom

Image
Foto: Thinkstock, gkrphoto

Zapakirane šunke već su termički obrađene, ali dodatno kuhanje izvući će najbolje iz njih

15.4.2017.
11:30
Thinkstock, gkrphoto
VOYO logo

Sočna, ukusna šunka glavna je zvijezda bogatog uskršnjeg stola, a može se pripremiti na mnogo različitih načina. Međutim, kako bi održala sočnost te kako bi joj okus i tekstura bili vrhunski, treba paziti na niz stvari. Evo koje:

Koje meso odabrati?

Većina obično kupuje svinjski but, makar je jednako ukusna i svinjska lopatica. U trgovinama i mesnicama možete pronaći dimljene, sušene, usoljene ili već kuhane šunke. Ona koju ćete odabrati ovisi o vašem osobnom ukusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je kuhati?

Image

Zapakirane šunke već su termički obrađene, ali dodatno kuhanje izvući će najbolje iz njih. Šunku prije kuhanja isperite u hladnoj vodi te joj odstranite kožu ako želite. Stavite je u lonac i prelijte je vodom tako da bude cijela pokrivena. Kuhajte je na srednjoj vatri onoliko sati koliko ima kilograma.

Začini

Vodu u kojoj kuhate šunku nemojte soliti jer su one obično slane same po sebi. Ako želite dodati neke začine, dovoljan će biti list lovora i papar u zrnu. Međutim, tajna vrhunskih kuhara je kuhanje šunke u vinu. Trećinu hladne vode u kojoj kuhate šunku možete zamijeniti bijelim vinom. Okus će biti još bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadržite sočnost

Šunku nakon kuhanja ostavite ležati u vodi da se ohladi, a kasnije je prolijte. Ohlađenu šunku čuvajte u hladnjaku u što većim komadima i omotajte je aluminijskom ili plastičnom folijom kako bi održala vlažnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo