Ugodno, pitko i lagano: Zaboravite na bijelo i crno vino, pijte 'zeleno'

Image
Foto: Flickr

Bez obzira na to jeste li sommelier ili samo ljubitelj koji živa u čaši vina, teško je naći vino koje je primjerene cijene, a dobrog okusa

14.8.2016.
18:00
Flickr
VOYO logo

Nova studija kaže da tu dilemu nećete imati ako izaberete 'zeleno' grožđe. Znanstvenici tvrde da odabir organskog grožđa i eko procesa dobijanja vina ne samo da daje bolji okus vinu nego su ona i puno jeftinija.

'Zeleno vino' postalo je sinonim za 'mlada' vina, odnosno lagana i pitka ljetna vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organska vina ne odnose se samo na to kako je vinova loza uzgojena nego kako je vino proizvedeno. Osobito ako ne sadrži dodane sulfite.

Okusi vina se kreiraju. Važno je kojih minerala ima u tlu. Dodavanjem sintetskih kemikalija remete se minerali u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ako se želi postići jedinstveni terroir (teroar) vina, treba nastojati tlo održavati zdravim i pustiti minerale koji se nalaze u tlu da odrade svoj posao i dadu okus vinu.

Znanstvenici sa University of California u Los Angelesu analizirali su ocjene i rezultate više od 74.000 vina iz Kalifornije koja su nabrojena u časopisu Wine Advocate, Wine Enthusiast i Wine Spectator.

Slijedeći standardiziranu skalu od 100 bodova, vina sa eko certifikatom postigla su 4.1 bodova više nego tradicionalna vina. Studija je utvrdila da organski i biodinamički uzgoj loze ima male, ali vrlo pozitivne efekte na kvalitetu vina.

Iako je studija istraživala samo kalifornijska vina, stručnjaci smatraju da će se isti rezultati dobiti i sa drugim vinima izvan Kalifornije koja čini 90 posto proizvodnje vina u Sjedinjenim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Konzumenti ne kupuju rado organska vina bez prezervativa. Možda zbog dugogodišnjeg vjerovanja da se organska vina brzo ukisele. Pogrešna percepcija da je eko certificirano vino lošije, dobra je vijest za potrošače, jer će po nižoj cijeni dobiti izvrsnu kvalitetu.

U ovoj studiji sa UCLA-e, samo je jedan posto vina imao eko certifikat, ali je utvrđeno da dvije trećine vina nije imalo eko naljepnicu na boci baš zbog percepcije o lošijoj kvaliteti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je samo 308 hektara u sustavu ekološke proizvodnje vina i to uglavnom u Nadinu, u Ravnim kotarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo