PODIJELJENA MIŠLJENJA /

Snimka iz tvornice slanine izazvala buru na internetu: 'Ovo nije ništa promijenilo'

Image
Foto: Shutterstock

Snimka, koja je na YouTubeu prisutna već nekoliko godina, odjednom je postala viralna i izazvala je burne reakcije ljubitelja slanine

29.1.2025.
17:16
Shutterstock
VOYO logo
VOYO logo

Pogled na ono što se događa u tvornici mesa mogao bi učvrstiti ili zauvijek okončati vašu ljubav prema slanini. Kako se proizvodi hrana u tvornicama obično je nešto što svakako budu znatiželju kod ljudi. No tvornice za preradu mesa, kao i sam način proizvodnje obično nisu privlačan prizor. Stoga se često dogodi da ljudi gledajući te procese odustanu od svoje, do tada, omiljene hrane.

Slične je reakcije izazvao isječak ''Kako se pravi'' popularnog kanala Discovery u kojem je prikazano kako se proizvodi slanina. Snimka, koja je na YouTubeu prisutna već nekoliko godina, odjednom je postala viralna i izazvala je burne reakcije ljubitelja slanine. Na njoj je prikazano koji su koraci potrebni da bi se gotova slanina stavila na police u trgovinama.

U suštini, hrpa svinjskih potrbušina stavlja se u veliki stroj koji ih više puta baca uokolo, jer to omekšava komade mesa i olakšava uklanjanje kože. Svaki komad zatim se s kožom prema dolje stavlja na pokretnu traku, koja ih vodi prema ''automatiziranoj oštrici'' koja će odrezati kožu. Ništa od ovoga ne ide u otpad jer će se dalje koristiti za preradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatak pokretnom trakom ''putuje'' prema uređaju za okretanje koji ih postavlja naopačke kako bi osoblje tvornice ručno uklonilo sav višak kože. Zatim se tako obrađen komad svinjetine suši u otopini salamure prije dodavanja aroma. Sol se sipa u spremnik s vodom i temeljito miješa dok se ne otopi, prije dodavanja tekućeg dima i drugih okusa.

Image
Foto: Shutterstock

Metalne vješalice utisnu se u svaku pojedinačnu svinjsku potrbušinu tako da se mogu objesiti na stalak, a zatim su spremne za namakanje. tamo se meso tretira ''tušom tekućeg dima'', što je dio koji je izazvao negodovanje kod gledatelja videa. Taj dio je zaslužan za okus i boju. Meso se zatim kuha pet sati na niskoj temperaturi, a zatim ide u zamrzivač na hlađenje. Odatle idu u drugu hladnjaču na nekoliko dana, što ga čini "lakšim za rezanje".

"Također prolazi ispod detektora metala kako bi bili sigurni da se nijedan komad s metalne vješalice nije zaglavio u mesu", objašnjava se u videu. Na kraju, svinjska potrbušina se stavlja u žljebove koji se njišu naprijed-natrag preko oštrice, stvarajući komade slanine kakve poznajemo i volimo, piše Ladbible.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZNENADIT ĆETE SE /

Ove 23 namirnice ne biste trebali jesti sirove: Neke od njih sadrže opasne toksine

Image
IZNENADIT ĆETE SE /

Ove 23 namirnice ne biste trebali jesti sirove: Neke od njih sadrže opasne toksine

Gledateljima prizora iz tvornice se posebno nije svidio dio s tekućim dimom. Neki su rekli kako više ne žele jesti slaninu nakon toga. Drugi su zaključili kako više ne žele gledati kako se hrana proizvodi. "Apsolutno znaš da nitko od ovih radnika više ne jede slaninu", rekao je jedan od komentatora.

Jedan od korisnika društvenih medija također je objasnio što je 'tekući dim'. ''Upravo ono što piše na konzervi, zapalite drvo, pustite dim kroz kondenzacijski otvor, a zatim uhvatite dobivenu tekućinu''.

No većina ljubitelja slanine se složila kako ih ništa, pa ni taj video ne može odvratiti od omiljenog komada mesa. "Ovo ni na koji način nije smanjilo moju ljubav prema slanini, samo razmišljam o tome koliko je posla potrebno za to'', dok je drugi dodao, ''Očekivao sam da ću se nakon ovoga odreći slanine, a na kraju sam je se jako poželio.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Razlika na fotografijama dviju svinja izazvala kaos, stručnjak upozorio: 'Previše kukuruza može biti štetno'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo