Mnogi ljudi često bacaju banane čim postanu smeđe i prezrele ne znajući da ih zapravo mogu iskoristiti na pametan način. Stručnjak za svježe namirnice Joe Clark otkrio je dva sjajna načina kako iskoristiti te prezrele banane, a svoje savjete podijelio je s pratiteljima na TikToku.
Joe je poznat i po dijeljenju savjeta o uzgoju voća i povrća pa su mnogi njegovi pratitelji zahvalni na korisnim idejama za bolju iskoristivost hrane, piše Mirror.
Recept za ukusne rolice
"Sljedeći put kad vaše banane budu izgledale prezrelo, možete ih iskoristiti za pripremu brzog obroka za sebe ili ih možete upotrijebiti za biljke. Ponekad stare banane završe u smeću, a to je šteta jer ih se može iskoristiti na mnoge načine", rekao je Joe dok je držao snop prezrelih banana.
Prvo je ogulio banane i ostavio kore za kasnije, a potom je zdrobio voće u zdjeli. Dodao je smeđi šećer i brašno, miješajući sastojke dok se nije formirala smjesa.
"Razvaljajte je valjkom na ravnoj površini dok ne bude otprilike jedan centimetar debela, premažite rastopljenim maslacem i pospite cimetom. Zatim je narežite, zarolajte u rolade i pecite oko 25 minuta", nastavio je.
"Ovako ćete pripremiti najukusnije rolice od banane i cimeta", rekao je Joe, ali je i upozorio: "Smjesa može biti jako ljepljiva pa obavezno stavite brašno na površinu i valjak, a ruke navlažite da izbjegnete nered. Na svakih 150 g banane koristim 110 g brašna i jednu šalicu smeđeg šećera."
Kako ne voli bacati hranu savjetuje da pečete kore banane zajedno s pecivima kako biste uštedjeli vrijeme i energiju. Nakon što se ispeku, Joe stavlja kore u plastičnu vrećicu i melje ih u prah, kako bi ih iskoristio na još jedan način.
Ima još savjeta
Podijelio je još jedan savjet za vrtlarenje: "Ovo može biti odličan dodatak za vaše biljke. Kore banane pune su hranjivih tvari koje biljke obožavaju, a mljevenjem u prah sprječavamo pojavu muha. Traje puno duže od popularne vode od banane koju su mnogi već vidjeli online. Ovo može biti izvrstan pojačivač rasta za vaše biljke."
Jedan njegov pratitelj na TikToku je otkrio vlastitu metodu korištenja kore banane.
"Kore banane namačem u toploj vodi od dva do 24 sata. Onda zalijevam biljke tom vodom. Nevjerojatno gnojivo", komentirao je muškarac, a druga osoba je dodala: "Stavljam zrele banane u zamrzivač i kasnije pravim kruh od banane."
POGLEDAJTE VIDEO: Stručnjak o zamrzavanju cijena hrane: 'Kad je to ekonomska politika, raste crno tržište'