NEĆE BITI SUHO /

Trik iskusnih domaćica za sočno mljeveno meso: Ćevapi, sarme i ćufte za desetku!

Image
Foto: Pixabay

Kako biste spriječili da jelo bude neukusno i suho, iskoristite trik iskusnih domaćica za mljeveno meso

10.9.2024.
15:46
Pixabay
VOYO logo

Mljeveno meso vrlo je popularno u kuhinji zbog svoje svestranosti i brzine pripreme. Može se spraviti na veliki broj načina, a pri tome možete prilagoditi začine prema vlastitom ukusu.

Od mljevenog mesa se prave: pljeskavice, ćevapi, punjene paprike, sarme, bolognese umak, ćufte itd. Iako je na prvi pogled ono jednostavno za pripremu, treba biti oprezan jer mljeveno meso zbog dugog dinstanja može postati suho.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEĆE UPITI ULJE /

Profesionalni kuhari nikad ne koriste brašno kad prže ribu, već ovaj sastojak

Image
NEĆE UPITI ULJE /

Profesionalni kuhari nikad ne koriste brašno kad prže ribu, već ovaj sastojak

Kako biste spriječili da jelo bude neukusno, iskoristite trik iskusnih domaćica koje mljevenom meso dodaju sodu bikarbonu. Naime, ona se koristi u pripremi mesa i mljevenog mesa iz nekoliko razloga. Soda bikarbona može pomoći u postizanju bolje teksture mljevenog mesa tako što ga čini lakšim za oblikovanje u željeni oblik, poput pljeskavica, ćevapa ili ćufti.

Soda bikarbona djeluje kao omekšivač mesa. Ona u mesu pomaže razgraditi proteinske lance te ga čini mekšim i sočnijim. To je posebno korisno kod pripreme tvrdih komada mesa ili mljevenog mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Koliko sode bikarbone se dodaje na kilogram mesa

Dodavanjem sode bikarbone, meso bolje zadržava vlagu tijekom kuhanja, pa je ono sočnije. Soda bikarbona povećava pH vrijednost mesa, što sprječava da se njegovi proteini prebrzo vežu tijekom kuhanja, čime se smanjuje gubitak tekućine.

Soda bikarbona, također, može neutralizirati kiseline, što može biti korisno ako je meso marinirano u kiselim sastojcima poput octa ili limunovog soka. Time se uravnotežuje okus i sprečava da meso postane previše kiselo.

Ipak, pripazite da kod spravljanja jela sodu bikarbonu koristite umjereno, jer prekomjerna količina može utjecati na okus mesa koje može poprimiti neugodan alkalni okus. Obično je dovoljno koristiti pola žličice sode bikarbone na kilogram mesa. Važno je i da mljeveno meso dobro lagano zamijesite, ali ne predugo, kako ne bi postalo previše kompaktno i suho tijekom kuhanja.

Za okus jela važno je i kakvo mljeveno meso koristite. Što je veći udio masnoće, to će meso biti sočnije, ali i kaloričnije. Za nemasnije opcije, birajte mljevenu piletinu ili puretinu. Također, mljeveno meso ima blag okus, pa je važno dodati mu začine kako bi se postigao bogatiji okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Neki su zabrinuti novim avio trendom: 'Bit ćete najomraženija osoba!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo