A za kraj, zasladite se vrućim kolačem od jabuka i oraha!
Tart s maslinama, rajčicom i pršutom Sastojci:
250 g lisnatog tijesta 150 g ricotta sira ili drugog svježeg niskokaloričnog nemasnog sira 2 žlice usitnjenog svježeg bosiljka 8 šnita pršuta 100 g cherry rajčice 12 maslina bez koštica maslinovo ulje sol i papar
Priprema:
Ugrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Za to vrijeme odmrznuto tijesto razvaljati na radnoj površini pa ispeći prema uputama. Pečeno lisnato tijesto ostavi da se malo ohladi.
U međuvremenu izmiješati sir, bosiljak, sol i papar. Smjesom premazati tijesto. Poslagati pršut, prepolovljene rajčice i masline. Poprskati maslinovim uljem i vratiti u pećnicu. Peći cca 15 min, točnije dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju.
Po potrebi poprskati s maslinovim uljem, posipati s još malo usitnjenog bosiljka, izrezati po želji i poslužiti toplo.
Juha od špinata Sastojci:
75 dag špinata 6 dag maslaca 6 dag brašna 2 dag luka 1 svežnjić peršinova lišća 2 l juhe 1 češanj češnjaka 1 žumanjak 1 dl vrhnja dvopek sol i papar
Priprema:
Očišćeni i oprani špinat kuhajte 10 do 15 minuta u malo slane vode. Ocijedite i nasjeckajte.
U međuvremenu pržite usitnjeni luk s maslacem na niskoj temperaturi. Čim malo požuti, pospite brašnom. Kad se zapržak zgusne, umiješajte špinat, usitnjeni češnjak, sol i papar pa zalijte juhom i pustite da prokuha.
Izmiješajte vrhnje i žumanjak pa umiješajte u juhu te miješajte dok se ne zgusne, ali pazite da ne provrije.
Pečeni goveđi odrezak u umaku uz kuhane šparoge Sastojci:
4 goveđa odreska 1 kg šparoga krupno mljeveni papar sol masnoća za prženje
Umak (za jednu osobu):
30 g maslaca 30 g brašna 1/4 l vode ili mlijeka kiselo vrhnje ili topljeni sir 1 do 2 žlice vina ili limunova soka
Priprema:
Oguljene šparoge kuhajte u posoljenoj vodi, u koju ste dodali malo šećera i maslaca, sve dok ne omekšaju. Na zagrijanoj masnoći s obje strane popržite odreske. Posolite i popaprite krupno mljevenim zrncima.
Za umak otopite maslac i na njemu popržite brašno. Sve prelijte s malo vode u kojoj su se kuhale šparoge, dodajte i malo mlijeka tako da bude oko 1/4 l tekućine. Čim uzavrije u umaku rastopite vrhnje ili topljeni sir. Na kraju začinite vinom ili limunovim sokom.
Vrući kolač od jabuka i oraha Sastojci:
2 1/2 šalice brašna 3 žličice sode 2 žličice cimeta 1/2 žličice muškatnog oraščića 1 žličice soli 1 šalica maslaca 2 žličice vanilije 2 jaja 2 žličice šećera 4 šalice naribane jabuke 1 šalica mljevenih oraha
Priprema:
Pomiješajte brašno, sodu, cimet, sol, muškatni orah. Dodajte maslac, jaja, vaniliju, slad i dobro promiješajte.
Dodajte jabuke i orahe.
Dobro ujedinjenu smjesu i pecite na 200 stupnjeva oko 45 minuta. Izrežite i poslužite vruće.