SVI JE ZNATE, SVI STE JE JELI, ALI ZNATE LI TKO JU JE OSMISLIO? / Ovo je priča o - samoborskoj kremšniti

Image

Popularna Samoborska kremšnita i zakonski je zaštićena kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend, pohvalio se Grad Samobor

2.2.2021.
10:25
VOYO logo

Grad navodi kako je prema rješenju Ministarstva kulture i medija od 18. siječnja ove godine, tradicionalna Samoborska kremšnita, prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila status nematerijalnog kulturnog dobra i bit će upisani u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ta slastica od lisnatog tijesta i kreme od tučenih jaja, poznata je pod raznim nazivima i inačicama na području srednjeeuropskih i mediteranskih zemalja, a jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj je upravo samoborska, navodi se u rješenju Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Originalan recept osmislio je 1920-ih godina slastičar Đuro Lukačić, koji ih je pripremao sve do 1966., nakon čega je pomagao u njihovoj izradi. Dvije slastičarke, Višnja Vukmanović i Branka Žganjer originalan su recept i znanje prenijele u Kavanu Livadić i slastičarnicu U prolazu, koji su i nositelji nematerijalnog kulturnog dobra. Tradicija izrade samoborske kremšnite njeguje se u tim slastičarnicama i danas, tako da u njoj uživaju brojni posjetitelji, gosti, turisti, izletnici i planinari, ističe, uz ostalo, Grad Samobor.

Prije Samoborske kremšnite, zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom iz tog kraja proglašena je i Rudarska greblica, slani kolač koji potječe iz Ruda pored Samobora. Prema predaji, taj se kolač počeo pripremati u 16. stoljeću kada je u Rudama cvalo rudarstvo. Da bi kolač nosio nosio ime Rudarska greblica, mora biti slan, nadjeven samo sirom ili sirom s dodacima (orasi, žuta mrkva, lišće mladog luka, koprive, špinat), a tijesto ne smije biti debelo niti se smije dodavati puno kvasca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo