Česta je pojava da sir postane pljesniv. Kad otvorite hladnjak i na svojoj najdražoj namirnici ugledate plijesan, to nije nužno znak da sir trebate baciti. U mnogim slučajevima, može se spasiti i sigurno konzumirati, ovisno o vrsti plijesni.
Neke vrste sireva imaju plijesan kao dio procesa zrenja, i ta plijesan je poželjna i sigurna za konzumaciju. Ova vrsta plijesni daje sirevima jedinstvene okuse i arome. Međutim, plijesan koja se pojavljuje nenamjerno, obično u hladnjaku, nije dio procesa zrenja i može promijeniti okus i teksturu sira. Iako nije nužno opasna, može utjecati na kvalitetu, piše Real Simple.
"Ključno je prepoznati razlike namjerne i nenamjerne plijesni. Mnogi sirevi ovise o kori plijesni koja im daje teksturu i specifične arome. Camembert ima bijelu koru plijesni koja mu daje zemljani okus. Clothbound Cheddar razvija raznobojnu plijesan koja je ključna za njihov završni oblik. Ova plijesan je dobra", rekao je Joshua Windsor, koji je stručnjak za plijesan na sirevima.
Kada se smije jesti pljesniv sir?
Ako primijetite plijesan na tvrdom ili polutvrdom siru, možete je izrezati i ostatak sira jesti bez straha. No, ako se plijesan pojavila kod mekših sireva poput ricotte, svježeg sira ili krem sira, treba ga baciti. Ako je sir prekriven s plijesni, osobito ako je mekši, najbolje ga je baciti. U slučaju da se plijesan pojavi na vanjskom dijelu sira, to nije poželjno i treba izbjegavati konzumaciju tog dijela.
Pljesnivi sir može širiti plijesni na druge kvarljive namirnice u hladnjaku pa bi ga trebalo odmah baciti. Za sprječavanje plijesni važno je kupiti sir u pravo vrijeme - mekši sirevi imaju kraći rok trajanja pa ih treba kupiti bliže datumu kad ćete ih konzumirati. Osim toga, najbolja pohrana sira je u plastičnoj foliji jer plijesan treba kisik da bi rasla. Za sireve s prirodnim korama plijesni, bolje je koristiti papir za sir jer omogućava protok kisika i usporava, ali ne zaustavlja rast plijesni.
Plijesan koju treba izbjegavati je ona koja se nenamjerno pojavljuje na siru, obično u hladnjaku.
"Ova plijesan nije nužno loša, ali nije dio procesa zrenja i može promijeniti okus i teksturu sira. S aspekta sigurnosti hrane, sve dok je sir pravilno pohranjen i čuvan u hladnjaku, ova plijesan nije veliki problem, više je pitanje kvalitete", rekao je Windsor.
POGLEDAJTE VIDEO: Za vrijeme blagdana potrošili smo 14 posto više nego lani: 'Odričem se svega, ovo je korizma prije korizme'