Jeste li primijetili da vam se apetit mijenja kako godine prolaze? To je sasvim normalna pojava i trebali bismo uskladiti prehranu s godinama.
Stručnjaci otkrivaju, tzv. "obrok života", odnosno, što se to jede u kojoj životnoj dobi.
Tinejdžeri i mladi adolescenti
Prehrana bi u ovom uzrastu trebala biti uravnotežena i bogata hranjivim tvarima. Voće i povrće, nemasno meso i mahunarke. Također, željezo je vrlo važno, posebno za djevojke koje doživljavaju početak menstruacije: jaja, špinat i sušeno voće su dobri izvori željeza.
Dvadesete
Zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u dvadesetima preporučuju se mliječni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez grižnje savjesti mogu uživati u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebali izbjegavati alkohol jer narušava zdravlje kože, kose i noktiju.
Fokus bi trebao biti na raznovrsnoj hranjivoj prehrani, poput hrane koja je bogata vitaminima B - životinjski proizvodi, meso, riba, mliječni proizvodi i jaja.
Tridesete
Ječam, zob i smeđa riža imaju niz prednosti za ljude u tridesetima. Kao prvo, otprilike u ovoj dobi plodnost je u fokusu pa bi žene koje pokušavaju zatrudnjeti mogle imati korist od povećanog unosa folata. Dobri izvori folata uključuju tamno lisnato povrće i cjelovite žitarice.
Mnogi ljudi u tridesetima odjednom dožive da im crijeva ne vole određenu hranu pa zdravlje crijeva postaje važnije. Zato bi se trebali fokusirati na hranu bogatu vlaknima.
Četrdesete
Ovo razdoblje predstavlja ulazak u proces starenja. Tada su potrebni antioksidanti kako bismo zaštitili našu kožu i tijelo. Kad birate voće i povrće, uzimajte ono tamnije jer ta boja znači i veću količinu antioksidanata, kojih ima u špinatu, krumpiru, brokuli, kuhanim domaćim rajčicama.
Pedesete
U ovom razdoblju bismo se trebali fokusirati na kontrolu tjelesne težine, kao i na prevenciju dijabetesa i bolesti srca. Dakle, možda je vrijeme da zasićene masti zamijenite nezasićenima.
10. Održavajte zdravu tjelesnu težinu: Smanjenje pretilosti može smanjiti rizik od kroničnih bolesti.
Šezdesete
U ovoj dobi godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidracija se može spriječiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje čaj, i to nezaslađeni. Prehranu ispunite voćem i povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako izbjegavajte mesne prerađevine poput kobasica i hrenovki, piše Mondo.
POGLEDAJTE VIDEO: Štetne tvari, nedozvoljeni pesticidi: Je li hrana na našem tržištu sigurna?