PRIPAZITE NA PREHRANU / Što trebamo jesti u tridesetima, a što u pedesetima: Evo koje namirnice su nam potrebne kako starimo

Image
Foto: Shutterstock

Pogledajte kako izgleda prehrana iz desetljeća u desetljeće

14.1.2024.
15:35
Shutterstock
VOYO logo

Jeste li primijetili da vam se apetit mijenja kako godine prolaze? To je sasvim normalna pojava i trebali bismo uskladiti prehranu s godinama.

Stručnjaci otkrivaju, tzv. "obrok života", odnosno, što se to jede u kojoj životnoj dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tinejdžeri i mladi adolescenti

Prehrana bi u ovom uzrastu trebala biti uravnotežena i bogata hranjivim tvarima. Voće i povrće, nemasno meso i mahunarke. Također, željezo je vrlo važno, posebno za djevojke koje doživljavaju početak menstruacije: jaja, špinat i sušeno voće su dobri izvori željeza.

Image
Foto: Shutterstock

Dvadesete

Zbog rasta kostiju koji se nastavlja i u dvadesetima preporučuju se mliječni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez grižnje savjesti mogu uživati u siru. Dvadesetogodišnjaci bi trebali izbjegavati alkohol jer narušava zdravlje kože, kose i noktiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fokus bi trebao biti na raznovrsnoj hranjivoj prehrani, poput hrane koja je bogata vitaminima B - životinjski proizvodi, meso, riba, mliječni proizvodi i jaja. 

Image
Foto: Shutterstock

Tridesete

Ječam, zob i smeđa riža imaju niz prednosti za ljude u tridesetima. Kao prvo, otprilike u ovoj dobi plodnost je u fokusu pa bi žene koje pokušavaju zatrudnjeti mogle imati korist od povećanog unosa folata. Dobri izvori folata uključuju tamno lisnato povrće i cjelovite žitarice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRAVA U RESTORANU /

Nakon što je ovo pojela, studentica se srušila i umrla: 'Nitko ne bi ni pomislio da taj sastojak sadržava alergen'

Image
STRAVA U RESTORANU /

Nakon što je ovo pojela, studentica se srušila i umrla: 'Nitko ne bi ni pomislio da taj sastojak sadržava alergen'

Mnogi ljudi u tridesetima odjednom dožive da im crijeva ne vole određenu hranu pa zdravlje crijeva postaje važnije. Zato bi se trebali fokusirati na hranu bogatu vlaknima.

Image
Foto: Shutterstock

Četrdesete

Ovo razdoblje predstavlja ulazak u proces starenja. Tada su potrebni antioksidanti kako bismo zaštitili našu kožu i tijelo. Kad birate voće i povrće, uzimajte ono tamnije jer ta boja znači i veću količinu antioksidanata, kojih ima u špinatu, krumpiru, brokuli, kuhanim domaćim rajčicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Pedesete

U ovom razdoblju bismo se trebali fokusirati na kontrolu tjelesne težine, kao i na prevenciju dijabetesa i bolesti srca. Dakle, možda je vrijeme da zasićene masti zamijenite nezasićenima.

Image
Foto: Shutterstock

Šezdesete 

U ovoj dobi godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidracija se može spriječiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje čaj, i to nezaslađeni. Prehranu ispunite voćem i povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako izbjegavajte mesne prerađevine poput kobasica i hrenovki, piše Mondo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

POGLEDAJTE VIDEO: Štetne tvari, nedozvoljeni pesticidi: Je li hrana na našem tržištu sigurna?

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo