ZA NET.HR /

Pčelar otkriva recept za tinkturu od propolisa: 'Jača imunitet i pomaže kod prehlade'

Image
Foto: Đorđe Škondrić

Iskusni pčelar Đorđe Škondrić otkrio je za Net.hr recept za pripremu tinkture od propolisa te je objasnio kako se i kada konzumira za učinkovito djelovanje

Pola Križevac

Pola Križevac

Novinarka rubrike Magazin koja se dugi niz godina bavi lifestyle temama, a najviše voli intervjue.

4.2.2025.
10:42
Đorđe Škondrić

Propolis se koristi tisućama godina zbog svojih ljekovitih svojstava pa ga mnogi danas koriste za više vrsta bolesti, a najčešće za liječenje kašlja i održanje ili podizanje imuniteta jer ima antibakterijska, antivirusna, antifungalna i protuupalna svojstva. Iako pripada skupini "pčelinjih proizvoda", uključujući med, pčelinji vosak i pelud, propolis se od njih razlikuje.

Proizvođač meda s dugogodišnjim iskustvom u pčelarstvu Đorđe Škondrić pojasnio je za Net.hr razliku propolisa i meda naglašavajući njihov okus, način proizvodnje, ljekovita svojstva te različite primjene u zdravlju i prehrani.

Image
Foto: Đorđe Škondrić

Propolis

Što je propolis?

"Propolis je prirodni, smolasti proizvod kojeg proizvode pčele sakupljanjem izlučevina tkiva, kore drveća i pupoljaka različitih biljaka, a služi im kao lijek i kao djelatna tvar. Med je sladak, dok propolis nije, ovisi s kojeg bilja se skida smola. Propolis je malo gorči", objašnjava Škondrić.

"Pčele s propolisom iznutra oblažu pletare i lijepe ga te tako sprječavaju dotok propuha, zraka. Pčela zna svaku rupicu popuniti propolisom. Na taj način se griju i osiguravaju da ne dođe do propuha", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Đorđe Škondrić

Tinktura od propolisa

Recept za tinkturu od propolisa

Kako je vrijeme gripe i prehlada, pčelar Škondrić otkrio nam je svoj recept za pripremu tinkture od propolisa, koja može blagotvorno djelovati na zdravlje i opću otpornost organizma.

Sastojci za tinkturu od propilisa:

  • 250 g propolisa
  • 500 ml 70% ili 96% alkohola

Alkohol od 96 posto je teško dobiti u ljekarni dok je onaj od 70 posto lakše kupiti, stoga se najčešće može upravo taj koristiti za pripremu.

Priprema tinkture od propolisa:

Tinktura od propolisa proizvodi se od pola litre 70 posto alkohola i 250 grama propolisa. Iako svatko može napraviti od određene količine po svojim preferencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Propolis treba staviti da se zamrzne te ga samljeti ili dobro usitniti da bi se što prije otopio u alkoholu.
  • Ako se ne usitni, trebat će mu duže vrijeme da se otopi.
  • Propolis zatim treba staviti u tamnu bocu te dodati alkohol.
  • Bocu treba hermetički zatvoriti te odložiti na tamno mjesto.
  • Boca se treba svakodnevno protresti i propolis će za četiri tjedna biti spreman za korištenje.
Image
Foto: Đorđe Škondrić

Propolis i med

Kako se konzumira propolis?

Iskusni pčelar detaljno je objasnio kako se propolis može konzumirati u kombinaciji s medom i šećerom te na koji način se postiže najbolji učinak. Također je istaknuo u koje doba dana i u kojim situacijama je najpoželjnije konzumirati propolis kako bi se maksimalno iskoristila njegova blagotvorna svojstva.

Image
ZA NET.HR /

Iskusni pčelar: 'Ovako ćete prepoznati pravi med, jednostavno je'

Image
ZA NET.HR /

Iskusni pčelar: 'Ovako ćete prepoznati pravi med, jednostavno je'

"U staklenku stavite 1 dcl meda i dodajte 15 ml tinkture propolisa. Smjesu dobro promiješajte i zatvorite staklenku. To će vam koristiti kod upale grla i prehlade te će pomoći ojačati imunitet. Može se uzimati jedna žličica ujutro i jedna žličica navečer pola sata prije jela. Ako ste prehlađeni možete uzimati i tri puta dnevno. Također možete nakapati 10 kapi propolisa na jednu žličicu meda i to konzumirati svaki dan. Može se koristiti kroz cijelu godinu protiv prehlade", savjetovao je Škondrić.

Image
Foto: Đorđe Škondrić

Propolis i kocke šećera

Osim kombinacije meda i propolisa, postoji još jedna učinkovita opcija, radi se o kocki šećera na koju se nakapa propolis. Škondrić je ispričao kako je njegov prijatelj 40 godina svaki dan konzumirao šećer s propolisom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako jutro je uzimao kocku šećera na koji bi nakapao 15 kapi propolisa, stavio bi je u usta i čekao da se otopi. Kocka šećera s propolisom jede se na tašte pola sata prije jela. Prijatelj tako radi već 40 godina svaki dan, sada ima 72 godine. Često zna reći da nikad nije bio značajnije bolestan. Takav način konzumacije propolisa štiti od prehlade, čuva imunitet od bolesti", rekao je pčelar.

POGLEDAJTE VIDEO: Pčele godišnje ubiju više ljudi nego svi tigrovi, zmije i morski psi zajedno: 'Do sloma cirkulacije dođe u minutama'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni
NOVE EPIZODE
VOYO logo