Što je pavlaka i kako se proizvodi? Jeste li znali da se od nje rade i ovi prefini recepti

Image

Mliječna krema koja nastaje tako da se mlijeko ostavi da stoji naziva se pavlaka i često je tradicionalno jelo u našim krajevima.

10.11.2017.
9:07
VOYO logo

Kada se mlijeko ostavi da stoji, masnoća iz mlijeka nakuplja se na površini. Ta se masnoća treba skupljati te tako nastaje pavlaka. Mlijeko, pa time i pavlaka kiseli se uslijed djelovanja bakterija mliječne kiseline. Osim pavlake na sličan način se mogu dobiti sirutka, kajmak i mlaćenica.

Slatka i kisela pavlaka

Ovisno o tome koliko dugo mlijeko ostaje u mirovanju i o samoj kiselosti i masnoći mlijeka , mogu nastati slatka ili kisela pavlaka. Pavlaka sadrži oko 30% masnoće. U mljekarama se za tržište obično proizvodi slatka i kisela pasterizirana pavlaka, sterilizirana pavlaka, te tučeno vrhnje. Tradicionalno se pavlaka proizvodila tako da se mast izdvajala u posebnim posudama, mlijeko je stajalo pa su se masne kuglice podizale na površinu i skupljale. Proces je sličan kao i kod tibetanske gljive. Na sličan način se proizvodi i poznati kajmak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TIBETANSKA GLJIVA: /

Čudesan kefir koji će vam pomoći kod problema sa srcem

Image
TIBETANSKA GLJIVA: /

Čudesan kefir koji će vam pomoći kod problema sa srcem

Slatka pavlaka se skuplja prije početka kiseljenja. Najčešće se može koristiti za šlag, sladolede, parfee ili kao dodatak mnogim umacima. Najčešće ima oko 24% masnoće, a naziva se i vrhnje za kuhanje.

Kisela pavlaka skuplja se u visokoj razini kiselosti, točnije, uznapredovaloj fazi kiselosti. Kao takva se stavlja u prodaju kao kisela pavlaka, a masnoća joj je od 10-20%. Ona kao i drugi fermentirani proizvodi ima ograničen rok trajanja, tako da trebate biti oprezni i pogledajte datum kada kupujete. Ona se zapravo stvara od slatke kojoj se dodaju čiste kulture bakterija, smjesa se dobro izmiješa te ostavi da sazrije ili čak u nekim slučajevima odmah pakira za prodaju u ovom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jela s pavlakom

Ovo mliječno jelo može se koristiti za mnoga jela, umake, slane i slatke dodatke. Često se jede i kao namaz za doručak ili se njime prelijevaju pite i ostala tradicionalna jela na našem području. Poznata je i kao preljev preko bosanskih pita te je tamo to najčešći dodatak jelima. Može se dodavati i u dizana tijesta kako bi stvorila izdašnu strukturu.

Jela u koja se može stavljati pavlaka su i juhe i umaci, jer ona stvara blago kiseli okus, a kremastu strukturu. Glavna razlika između običnog vrhnja za kuhanje je u okusu i teksturi. Vrhnje je teksture koja strašno podsjeća na mlijeko i više je tekuće, dok je pavlaka gusta i mora se miješati žlicom. Okus joj je, za razliku od vrhnja za kuhanje, kiselkast.

Pavlaku možete pomiješati sa svježim sirom kao i obično vrhnje. Ako u to dodate nasjeckane kisele krastavce dobit ćete odličan prilog za jela od mesa, a posebno za jela s ribom. Kisela pavlaka se može koristiti za izradu tartara, a često se dodaje i tjestenini i ostalim talijanskim jelima. Jedan od primjera je i posluživanje pavlake uz mladi krumpir pečen u ljusci uz koji možete dodati i salatu.

Odlična je kao dodatak salatama od kiselog kupusa, krastavaca, rajčica ili krumpira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronašli smo i primjere par odličnih recepata s pavlakom

Punjena jaja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebni sastojci:

  • 10 tvrdo kuhanih jaja
  • 200 grama suhog mesa
  • 2 žlice majoneze
  • 2 žlice pavlake
  • 1 glavica luka
  • sol i papar
  • pola grančice peršina

Priprema:

Skuhana jaja ohladite i očistite od ljuske. Prerežite ih na pola i izvadite žumanjke. Polovine bjelanjaka posložite na tanjur za serviranje. Žumanjke razrežite na kockice i stavite u posebnu posudu. Suho meso također isjeckajte na što manje kockice pa u to dodajte sitno rezani luk. Za ovo možete koristiti blender ili mikser. Nakon toga umješajte ih sa žutanjcima. Na to dodajte majonezu, pavlaku, sol i papar po želji. Sve dobro izmješajte pa time punite polovine skuhanih jaja.

Gibanica 'gužvara' sa sirom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebni sastojci:

  • 500 grama kora za gibanicu
  • 300 grama kravljeg sira
  • 2 šalice ulja
  • 2 jaja
  • 250 ml kisele pavlake
  • mineralna ili kisela voda
  • sol

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaja dobro izmješajte i u to dodajte malo mineralne vode, ulje i sir. Sir prije toga dobro izdrobite. Posolite i dodajte kiselu pavlaku. Dobro izmješajte. U posudu za pečenje stavite malo ulja i dobro ga razmažite. Stavite koru za gibanicu i poprskajte ju uljem, pa na to stavite drugu koru. Od ostalih kora jednu izdvojite koja će ići za vrh. Ostale isjeckajte i zgužvajte pa pomiješajte sa smjesom od sira. Sve zajedno stavite u posudu i prekrijte korom koju ste ostavili za vrh. Na vrh poprskajte malo ulja. Pecite u pećnici na umjerenoj temperaturi oko 40 minuta. Poslužite vruću uz kiselo mlijeko ili jogurt.

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo