Slane fritule su savršene kao užina ili prilog uz glavno jelo umjesto kruha. Htjet ćete ih umakati u kečap ili majonezu ili ih puniti raznim dodatcima. Njihova sočna unutrašnjost i hrskava vanjština čine ih savršenim izborom za ljubitelje slanih okusa, dok jogurt u tijestu dodaje blagost i vlagu.
Slane fritule s jogurtom
Ovaj recept za fritule sadrži jogurt, a pržimo ih na maslinovom ulju, no možete odabrati koje god ulje imate kod kuće. Također u ovaj bazni recept za fritule s jogurtom možete dodati tvrdo naribani sir ili sitno nasjeckane šunke, te druge račune poput peršina ili origana.
Slane fritule s jogurtom sastojci:
- 200 g brašna
- 1 jaje
- 150 g jogurta
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 čajna žličica soli
- 1/2 čajna žličica mljevenog papra
- Maslinovo ulje za prženje
Slane fritule s jogurtom priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i papar.
- Dodajte jaje i jogurt. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.
- Žlicom stavljajte male porcije smjese u vruće ulje, pržite fritule dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave, oko 3-4 minute sa svake strane.
- Kada su gotove, izvadite fritule i stavite ih na papirnati ručnik da upije višak ulja.
Slane fritule kao prilog
Za one dane nakon Božića, ako vam ostane francuske, a više nemate ideju s čim bi ju jeli, slane fritule uskaču u pomoć. U osnovnu smjesu za fritule navedenu gore možete dodati 150g tvrdog ribanog sira i onda ih takve peći. kad su gotove, jednostavno stavite francusku salatu u zdjelicu i koristite fritule kao kruh.
Alternativno, možete napraviti mini sendviče od francuske salate, tako da preprežete fritulu po pola, stavite francusku između dvije polutke i učvrstite čačkalicom. Ovakve fritule možete poslužiti i na obiteljskim okupljanjima kao verziju francuske salate.
POGLEDAJTE VIDEO: Čvarci bi od slavonskog specijaliteta mogli postati kraljevski