Jedan od najvećih stručnjaka za sigurnost hrane, odvjetnik iz Washingtona Bill Marler, dvadesetak se godina uspješno se bavi slučajevima obolijevanja zbog escherichije coli, salmonele i drugih bolesti izazvanih hranom pa je tijekom vremena ustanovio neke glavne krivce.
Osnovne stvari koje odvjetnik Marler ne jede su sirove oštrige, očišćeno i razrezano voće i povrće, sirove klice, sirovo meso, nekuhana jaja, te nepasterizirano mlijeko i sokovi.
Marler kaže da je posljednih pet godina imao više slučajeva trovanja školjkama nego u protekla dva desetljeća. Oštrige su prve na njegovoj listi hrane koju neće ni kušati. Smatra da je porast temperature mora rezultat pojačanog širenja štetnih mikroba koji onda završavaju u hrani koju jedemo.
Očišćeno i rezano voće i povrće koje se prodaje u dućanima je na drugom mjestu liste nepodobne hrane gospodina Marlera. On kaže što se više hranom rukuje to je veći rizik kontaminacije. Čini se nevjerovatnim da ovo može biti izvor trovanja hranom, no sve su češće zaraze klicama graha.
Stručnjaci kažu da se kontaminacija javlja tijekom procesa gdje se sjemenke stavljaju u toplu vodu, što je idealna okolina za razmnožavanje bakterija.
Odvjetnik savjetuje da kada jedete vani, uvijek naručite dobro pečeni steak. Stručnjaci tvrde da meso treba biti pripremljeno na 160 stupnjeva Celzijusa da bi se ubila bakterija koja uzrokuje infekciju escherichijom coli ili salmonelom, zbog toga sirovi steakovi nikako neka ne budu na jelovniku.
Iako su trovanja nekuhanim jajima posljednja dva desetljeća u padu, Marler ih i dalje izbjegava. To znači nema majoneze, raznih krema sa jajima i nekih koktela.
Posljednjih godina sve je veći trend sirovih i nepasteriziranih pića jer pojedini eksperti tvrde da pasterizacija smanjuje hranjivu vrijednost.
Marler kaže da pasterizacija nije opasna, a pića mogu biti jer preskakanje ovog sigurnosnog koraka može nekim ljudima naškoditi.
Ne vjeruju svi ovim Marlerovim preporukama jer se ne žele odreći nekih omiljenih jela. Pojedini tvrde da se otporan želudac i jak imunološki sustav stječu vježbom i izlaganjem pojedinim bakterijama te da ne treba biti previše oprezan.