Lubenicu je dugo progonila "bapska priča" da njene sjemenke mogu proklijati u želucu ako ih progutate. Sa sigurnošću se može reći da ovih dana malo tko vjeruje u taj mit, inače bi kraj ljeta ljubiteljima lubenica bio mnogo tjeskobniji period u godini. No, mnogi su i dalje zabrinuti je li gutanje njihovih sjemenki loše, piše Daily Star.
POGLEDAJTE VIDEO: Slavonska polja prepuna su lubenice, no znate li odgovor na pitanje - je li lubenica voće ili povrće?
Studije sugeriraju da lubenica nudi mnoge zdravstvene prednosti, potencijalno umiruje bolne mišiće, poboljšava kožu i čak smanjuje rizik od raka. Stručnjaci, uključujući dijetetičarku Lauren Manaker, rekli su za Southern Living da ne samo da su njene sjemenke sigurne, već su pune hranjivih tvari.
"Sjemenke lubenice prirodni su izvor mangana, fosfora, kalija, proteina, folata, esencijalnih masnih kiselina, željeza i cinka. Ove različite hranjive tvari, poput mangana, pomažu pravilnom funkcioniranju mozga i živčanog sustava, dok fosfor pomaže u zdravom formiranju kostiju i poboljšava probavu", pojasnila je dijetetičarka Lauren.
Lubenicu je dugo progonila "bapska priča" da njene sjemenke mogu proklijati u želucu ako ih progutate.
I bijele i crne sjemenke lubenice sadrže vlakna
Lubenica sadrži "ključne antioksidativne hranjive tvari koje podupiru prevenciju bolesti i cjelokupno zdravlje", kazala je Christina Meyer-Jax, profesorica nutricionizma na Sveučilištu Northwestern Health Sciences.
Sjemenke lubenice su zrele sjemenke koje se mogu saditi. Zdrave su za jesti, no siromašne su okusom i puno ih je teže žvakati od nezrelih bijelih sjemenki. 'Iako su obje sigurne za jelo, većina ljudi ispljune crne sjemenke jer ih je teško žvakati i otežava uživanje u lubenici", rekla je nutricionistkinja Tammy Lakatos Shames.
I bijele i crne sjemenke lubenice sadrže vlakna, a smatra se da one koje su proklijale pružaju još više nutritivnih prednosti. Pečene sjemenke lubenice podsjećaju na sjemenke bundeve i zdrav su međuobrok.
Magnezij u sjemenkama igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, funkcioniranju živaca i održavanju stabilnog krvnog tlaka. Sjemenke, također, sadrže masne kiseline koje snižavaju razinu kolesterola i smanjuju šanse za srčani ili moždani udar. Dakle, rezultati su tu: lubenica je opasna samo ako vam padne na nogu.