Ako slijedite ovu dijetu u samo 14 dana možete izgubiti do tri kilograma bez da imalo ogladnite. To znači da ćete na plaži nositi bikini ili haljinu za broj manju nego što nosite sada.
"Nikada nije prekasno", kaže Madeleine. "Iznenadili bi ste se što možete napraviti za samo dva tjedna".
Madeline se fokusirala na izbacivanje rafiniranog šećera i smanjivanje glutena, a da recepti ostanu jeftini i jednostavni.
"Stvarno je jednostavno. Obavite veliku kupovinu u subotu i nabavite sve sastojke, onda možda malo pripremite hranu u nedelju. Tako ćete biti spremni za slijedeći tjedan", kaže Madeleine. "Niti jedan od mojih recepata nije kompliciran, jer nije zabavno provoditi sate u kuhinji".
Za početak, evo nekoliko prijedloga za doručak i ručak.
DORUČAK
Domaća granola od heljde
Heljda ima visoku prehrambenu vrijednost, nema glutena i izvor je proteina.
Za 4 osobe
6 žličica kokosovog ulja
2 čašice zobi
1 čašica heljdine krupice
1/2 čašice kokosovih pahuljica
3 žličice chia sjemenki (ako želite)
1.5 žličica cimeta
1/2 žličice kardamoma
1 prstohvat soli
2 mahunarke vanilije (otvorene i sastrugane)
- Zagrijte pećnicu na 175°C. Stavite kokosovo ulje u veliku tavu na slabu vatru i rastopite ga. Maknite ga s vatre i ubacite sve suhe sastojke. Dobro promiješajte da se sve podjednako prekrije kokosovim uljem.
- Ubacite mješavinu u posudu za pečenje i pecite 20 minuta. Dobro promiješajte pa vratite na još 10 minuta. Pustite da se ohladi. Možete po tome politi kokosov jogurt, med ili svježe voće.
Kaša s preprženom bananom
Ja koristim mladice amaranta. Natopim ih da odstranim teško probavljivu fitinsku kiselinu.
Za 2 osobe
100 g amaranta
1 mahunarka vanilije
400 ml bademovog mlijeka (ili kokosovog, ili rižinog)
2 žličice meda (ili javorovog sirupa ili kokosovog šećera)
1 prstohvat soli
1 žličica kokosovog ulja
1 žličica cimeta
2 banane
2 žličice komadića čokolade za kuhanje
- Operite amarant u situ, a zatim ga ostavite da se natapa 24 sata. Ujutro iscijedite vodu i stavite aramant u lonac.
- Prerežite mahunarku vanilije na pola i sastružite sjemenke u lonac. Ulijte bademovo mlijeko i med po tome. Promiješajte i dodajte prstohvat soli.
- Prekrijte poklopcom, i ostavite dok ne prokuha, a zatim smanjite temperaturu. Ostavite da se krčka 20 minuta. Dodajte mlijeka po potrebi. Promiješajte, kuhajte 5 minuta a onda maknite s vatre. Ostavite jelo s poklopcem 5 minuta.
- Stavite kokosovo ulje u tavu s cimetom. Prerežite banana po dužini na pola i prepržite ih u tavi svaku stranu po dvije minute, tako da se dobro iskuhaju.
- Podijelite kašu u dvije zdjele, stavite polovice banana na vrh. Fino nasjeckajte čokoladu i posipajte. Ostavite da se čokolada rastopi.
- Jedite dok je vruće.
Moj španjolski omlet
Umjesto krumpira koristila sam pastrnjak, koji dodaje slatkoću
Za 1 osobu
1 mali pastrnjak
1 mali crveni luk
2 žličice kokosovog ulja
3 jaja
sol i papar
1 limun
- Sitno nasjeckajte pastrnjak i luk. Stavite luk u tavu s 1 žličicom kokosovog ulja i pirjajte 5 minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte pastrnjak i kuhajte još 5 do 10 minuta, dok nije dobro kuhano.
- Umutite jaja u zdjeli s prstohvatom soli i malo papra. Dodajte povrće u zdjelu.
- Dodajte 1 žličicu kokosovog ulja u tavu. Zatim dodajte mješavinu jaja i povrća. Brzo sve izmutite.
- Kuhahte minutu, dok donja strana ne dobije brončanu boju, a zatim preokrenite omlet. Želimo da još bude mekan u sredini. Poslužite vruće.
Palačinka s jagodama i kokosovom kremom
Za vikend volim napraviti nešto posebno, poput mog zdravog recepta za palačinke.
Za 2-3 osobe (napravi se 6 do 8 palačinki)
4 jaja
225 ml bademovog mlijeka (ili drugog mlijeka po izboru)
125 g heljdinog brašna
2 prstohvata soli
kokosovo ulje
300 g kokosovog jogurta
javorov sirup ili med
100 g jagoda
Preljev - komadići tamne čokolade, sjemenke, orasi
- Za palačinke: umutite jaja i mlijeko u velikoj zdjeli. Lagano uspite brašno i 1 prstohvat soli.
- Zagrijte 1 žličicu kokosovog ulja u tavi na srednjoj temperaturi i okrećite tavu da je ulje potpuno prekrije.
- Ulijte 50 ml umućene mješavine u tavu, i pritom pazite da je mješavina ravnomjerno raširena. Kada se rubovi počnu dizati, nakon nešto manje od minute, preokrenite i pecite još 30 sekundi, a zatim presavijte na pola.
- ponovite isti postupak s ostatkom umućene mješavine.
- Da poslužite, otvorite svaku palačinku, premažite je kokosovim jogurtom i dodajte malo meda ili jagoda. Presavijte palačinke na pola, a zatim na četvrtine. Ako želite, pospijate mrvice od tamne čokolade, sjemenke ili orahe po vrhu i poslužite.
RUČAK
Ugodna kremasta juha od rajčica
Za 4 osobe
400 g svježih rajčica
4 žličice kokosovog ulja
sol i papar
6 češnjeva češnjaka
2 ljutike
1 žličica timjana
600 ml temeljca
1 limenka kokosovog mlijeka
1 žličica kajenskog papra
1 prstohvat muškatnog oraščića
50 g na suncu osušenih rajčica
pahuljice od čilija, bosiljak i maslinovo ulje, za poslužiti
- zagrijte pećnicu na 170°C. Prerežite rajčice na pola, rastopite 3 žličice kokosovog ulja i prelijte rajčice njime. Dodajte veliki prstohvat soli i papra.
- Zgniječite svaki češanj češnjaka. Stavite ih s rajčicama u posudu za pečenje. Pecite 40 minuta.
- Prije nego su rajčice gotove, nasjeckajte i prepržite ljutiku s timjanom i jednom žličicom kokosovog ulja 5 minuta. Dodajte rajčice, temeljac, kokosovo mlijeko, kajenski papar, muškatni oraščić i rajčice osušene na suncu. Kuhajte 15 minuta, a zatim pomješajte. Dodajte čili, bosiljak i maslinovo ulje.
Salata od prokulice, slatkog krumpira i rajčice
Za 3 osobe
500 g prokulica
3 slatka krumpira
2 žličice rastopljenog kokosovog ulja (ili maslaca)
sol i papar
100 g cherry rajčica
4 mlada luka
3 žličice maslinovog ulja
1 limun
1 žličica čili pahuljica
šaka oraha
- ugrijte pećnicu na 200°C. Prerežite prokulice na pola a slatke krumpire na komadiće veličine čipsa. Stavite u posudu za pečenje sa kokosovim uljem, soli i paprom. Pomiješajte dobro tako da je povrće cijelo prekriveno uljem. Pecite 35-40 minuta.
- Prerežite rajčice na pola i sitno nasjeckajte mladi luk.
- Pomiješajte maslinovo ulje limun i sol. To vam je dressing.
- Pomiješajte pečeno povrće s čili pahuljicama, rajčicama, mladim lukom, limunovim dressingom i orasima. Poslužite toplo.
Ljetna salata od cvjetače i jagoda
Za 3 osobe
1 cvjetača
kokosovo ulje
1 prstohvat morske soli
oguljena kora i sok 1 naranče
2 žličice maslinovog ulja
sol i papar
10 g svježe metvice
200 g jagoda
1 mandarina
- Zagrijte pečnicu na 200°C.
- grubo narežite cvjetaču. Utrljajte kokosovo ulje, veliki prstohvat morske soli, oguljenu koru i sok od naranče. Pecite 40 minuta, dok ne dobije lagano zlatnu boju.
Za dresing, pomiješajte ostatak narančinog soka s maslinovim uljem, soli i paprom.
- sitno nasjeckajte metvicu i prerežite jagode na pola.
Ogulite mandarinu i dodajte jagodama, metvici i pečenoj cvjetači. Dodajte narančin dressing.
Losos sa salatom od mrkve i badema
Za 2 osobe
2 fileta lososa
1 žličica sezamovih sjemenki
sol i papar
1 komorač
1 mrkva
sok 1 limete
50 ml maslinovog ulja
1 žličica kumina
1/2 žličica čilija u prahu
1 žličica koncentrata rajčica
kokosovo ulje (ili maslac)
šaka badema
- Utrljajte sjemenke sezama te prstohvat soli i papra u lososa, i ostavite sa strane. Nastrugajte komorač i mrkvu, prelijte ih s pola soka od limete te isto ostavite sa strane.
- Pomiješajte maslinovo ulje, kumin, čili, pola soka od limete, rajčicu i prstohvat soli. Prekrijte povrće mješavinom.
- Stavite tavu na srednje jaku vatru. Dodajte žličicu kokosovog ulja, zatim prepržite lososa kožom prema dolje tri minute. Pržite minutu na svakoj drugoj strani.
- Lagano zgniječite bademe nožem. Poslužite ribu na povrću s bademima i malo maslinovog ulja.