S.O.S. DIJETA ZA GODIŠNJI: /

Izgubit ćete i do tri kile u dva tjedna

Image
Foto: Thinkstock

Svima nam je poznata situacija - godišnji je na vidiku, a vi se još trudite izgubiti zimske kile. Ali još ima vremena, zahvaljujući dvotjednoj S.O.S.

13.7.2015.
14:31
Thinkstock
VOYO logo

Ako slijedite ovu dijetu u samo 14 dana možete izgubiti do tri kilograma bez da imalo ogladnite. To znači da ćete na plaži nositi bikini ili haljinu za broj manju nego što nosite sada.

"Nikada nije prekasno", kaže Madeleine. "Iznenadili bi ste se što možete napraviti za samo dva tjedna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Madeline se fokusirala na izbacivanje rafiniranog šećera i smanjivanje glutena, a da recepti ostanu jeftini i jednostavni.

"Stvarno je jednostavno. Obavite veliku kupovinu u subotu i nabavite sve sastojke, onda možda malo pripremite hranu u nedelju. Tako ćete biti spremni za slijedeći tjedan", kaže Madeleine. "Niti jedan od mojih recepata nije kompliciran, jer nije zabavno provoditi sate u kuhinji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak, evo nekoliko prijedloga za doručak i ručak.

DORUČAK

Domaća granola od heljde

Image
Foto: Thinkstock

Heljda ima visoku prehrambenu vrijednost, nema glutena i izvor je proteina.

Za 4 osobe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6 žličica kokosovog ulja

2 čašice zobi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 čašica heljdine krupice

1/2 čašice kokosovih pahuljica

3 žličice chia sjemenki (ako želite)

1.5 žličica cimeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1/2 žličice kardamoma

1 prstohvat soli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2 mahunarke vanilije (otvorene i sastrugane)

- Zagrijte pećnicu na 175°C. Stavite kokosovo ulje u veliku tavu na slabu vatru i rastopite ga. Maknite ga s vatre i ubacite sve suhe sastojke. Dobro promiješajte da se sve podjednako prekrije kokosovim uljem.

- Ubacite mješavinu u posudu za pečenje i pecite 20 minuta. Dobro promiješajte pa vratite na još 10 minuta. Pustite da se ohladi. Možete po tome politi kokosov jogurt, med ili svježe voće.

Kaša s preprženom bananom

Image
Foto: Thinkstock

Ja koristim mladice amaranta. Natopim ih da odstranim teško probavljivu fitinsku kiselinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 2 osobe

100 g amaranta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 mahunarka vanilije

400 ml bademovog mlijeka (ili kokosovog, ili rižinog)

2 žličice meda (ili javorovog sirupa ili kokosovog šećera)

1 prstohvat soli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 žličica kokosovog ulja

1 žličica cimeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2 banane

2 žličice komadića čokolade za kuhanje

- Operite amarant u situ, a zatim ga ostavite da se natapa 24 sata. Ujutro iscijedite vodu i stavite aramant u lonac.

- Prerežite mahunarku vanilije na pola i sastružite sjemenke u lonac. Ulijte bademovo mlijeko i med po tome. Promiješajte i dodajte prstohvat soli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Prekrijte poklopcom, i ostavite dok ne prokuha, a zatim smanjite temperaturu. Ostavite da se krčka 20 minuta. Dodajte mlijeka po potrebi. Promiješajte, kuhajte 5 minuta a onda maknite s vatre. Ostavite jelo s poklopcem 5 minuta.

- Stavite kokosovo ulje u tavu s cimetom. Prerežite banana po dužini na pola i prepržite ih u tavi svaku stranu po dvije minute, tako da se dobro iskuhaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Podijelite kašu u dvije zdjele, stavite polovice banana na vrh. Fino nasjeckajte čokoladu i posipajte. Ostavite da se čokolada rastopi.

- Jedite dok je vruće.

Moj španjolski omlet

Image
Foto: Thinkstock

Umjesto krumpira koristila sam pastrnjak, koji dodaje slatkoću

Za 1 osobu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 mali pastrnjak

1 mali crveni luk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2 žličice kokosovog ulja

3 jaja

sol i papar

1 limun

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sitno nasjeckajte pastrnjak i luk. Stavite luk u tavu s 1 žličicom kokosovog ulja i pirjajte 5 minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte pastrnjak i kuhajte još 5 do 10 minuta, dok nije dobro kuhano.

- Umutite jaja u zdjeli s prstohvatom soli i malo papra. Dodajte povrće u zdjelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Dodajte 1 žličicu kokosovog ulja u tavu. Zatim dodajte mješavinu jaja i povrća. Brzo sve izmutite.

- Kuhahte minutu, dok donja strana ne dobije brončanu boju, a zatim preokrenite omlet. Želimo da još bude mekan u sredini. Poslužite vruće.

Palačinka s jagodama i kokosovom kremom

Image
Foto: Thinkstock

Za vikend volim napraviti nešto posebno, poput mog zdravog recepta za palačinke.

Za 2-3 osobe (napravi se 6 do 8 palačinki)

4 jaja

225 ml bademovog mlijeka (ili drugog mlijeka po izboru)

125 g heljdinog brašna

2 prstohvata soli

kokosovo ulje

300 g kokosovog jogurta

javorov sirup ili med

100 g jagoda

Preljev - komadići tamne čokolade, sjemenke, orasi

- Za palačinke: umutite jaja i mlijeko u velikoj zdjeli. Lagano uspite brašno i 1 prstohvat soli.

- Zagrijte 1 žličicu kokosovog ulja u tavi na srednjoj temperaturi i okrećite tavu da je ulje potpuno prekrije.

- Ulijte 50 ml umućene mješavine u tavu, i pritom pazite da je mješavina ravnomjerno raširena. Kada se rubovi počnu dizati, nakon nešto manje od minute, preokrenite i pecite još 30 sekundi, a zatim presavijte na pola.

- ponovite isti postupak s ostatkom umućene mješavine.

- Da poslužite, otvorite svaku palačinku, premažite je kokosovim jogurtom i dodajte malo meda ili jagoda. Presavijte palačinke na pola, a zatim na četvrtine. Ako želite, pospijate mrvice od tamne čokolade, sjemenke ili orahe po vrhu i poslužite.

RUČAK

Ugodna kremasta juha od rajčica

Image
Foto: Thinkstock

Za 4 osobe

400 g svježih rajčica

4 žličice kokosovog ulja

sol i papar

6 češnjeva češnjaka

2 ljutike

1 žličica timjana

600 ml temeljca

1 limenka kokosovog mlijeka

1 žličica kajenskog papra

1 prstohvat muškatnog oraščića

50 g na suncu osušenih rajčica

pahuljice od čilija, bosiljak i maslinovo ulje, za poslužiti

- zagrijte pećnicu na 170°C. Prerežite rajčice na pola, rastopite 3 žličice kokosovog ulja i prelijte rajčice njime. Dodajte veliki prstohvat soli i papra.

- Zgniječite svaki češanj češnjaka. Stavite ih s rajčicama u posudu za pečenje. Pecite 40 minuta.

- Prije nego su rajčice gotove, nasjeckajte i prepržite ljutiku s timjanom i jednom žličicom kokosovog ulja 5 minuta. Dodajte rajčice, temeljac, kokosovo mlijeko, kajenski papar, muškatni oraščić i rajčice osušene na suncu. Kuhajte 15 minuta, a zatim pomješajte. Dodajte čili, bosiljak i maslinovo ulje.

Salata od prokulice, slatkog krumpira i rajčice

Image
Foto: Thinkstock

Za 3 osobe

500 g prokulica

3 slatka krumpira

2 žličice rastopljenog kokosovog ulja (ili maslaca)

sol i papar

100 g cherry rajčica

4 mlada luka

3 žličice maslinovog ulja

1 limun

1 žličica čili pahuljica

šaka oraha

- ugrijte pećnicu na 200°C. Prerežite prokulice na pola a slatke krumpire na komadiće veličine čipsa. Stavite u posudu za pečenje sa kokosovim uljem, soli i paprom. Pomiješajte dobro tako da je povrće cijelo prekriveno uljem. Pecite 35-40 minuta.

- Prerežite rajčice na pola i sitno nasjeckajte mladi luk.

- Pomiješajte maslinovo ulje limun i sol. To vam je dressing.

- Pomiješajte pečeno povrće s čili pahuljicama, rajčicama, mladim lukom, limunovim dressingom i orasima. Poslužite toplo.

Ljetna salata od cvjetače i jagoda

Image
Foto: Thinkstock

Za 3 osobe

1 cvjetača

kokosovo ulje

1 prstohvat morske soli

oguljena kora i sok 1 naranče

2 žličice maslinovog ulja

sol i papar

10 g svježe metvice

200 g jagoda

1 mandarina

- Zagrijte pečnicu na 200°C.

- grubo narežite cvjetaču. Utrljajte kokosovo ulje, veliki prstohvat morske soli, oguljenu koru i sok od naranče. Pecite 40 minuta, dok ne dobije lagano zlatnu boju.

Za dresing, pomiješajte ostatak narančinog soka s maslinovim uljem, soli i paprom.

- sitno nasjeckajte metvicu i prerežite jagode na pola.

Ogulite mandarinu i dodajte jagodama, metvici i pečenoj cvjetači. Dodajte narančin dressing.

Losos sa salatom od mrkve i badema

Image
Foto: Thinkstock

Za 2 osobe

2 fileta lososa

1 žličica sezamovih sjemenki

sol i papar

1 komorač

1 mrkva

sok 1 limete

50 ml maslinovog ulja

1 žličica kumina

1/2 žličica čilija u prahu

1 žličica koncentrata rajčica

kokosovo ulje (ili maslac)

šaka badema

- Utrljajte sjemenke sezama te prstohvat soli i papra u lososa, i ostavite sa strane. Nastrugajte komorač i mrkvu, prelijte ih s pola soka od limete te isto ostavite sa strane.

- Pomiješajte maslinovo ulje, kumin, čili, pola soka od limete, rajčicu i prstohvat soli. Prekrijte povrće mješavinom.

- Stavite tavu na srednje jaku vatru. Dodajte žličicu kokosovog ulja, zatim prepržite lososa kožom prema dolje tri minute. Pržite minutu na svakoj drugoj strani.

- Lagano zgniječite bademe nožem. Poslužite ribu na povrću s bademima i malo maslinovog ulja.

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo