Špageti, rezanci... sva ta duguljasta hrana prava je noćna mora kada je trebate jesti negdje vani. Složit ćete se, to ne može izgledati elegantno ma koliko se trudili. Ali, tko kaže da se sve namirnice moraju jesti potiho i uglađeno?!
Japanska stručnjakinja za hranu Bonnie Chung objasnila je kako se pravilno jedu rezanci te istaknula najčešće pogreške koje većina radi. Samo sedam posto Britanaca glasno uvlači rezance u usta jer se to naširoko smatra nepristojnim. Vjerovali ili ne, upravo je to točna tradicionalna metoda.
Pošnjofajte pa srčite
Pa, krenimo otpočetka. Prema bontonu, najprije valja primaknuti zdjelicu s rezancima do lica i fino "pošnjofati" umak. Zatim, koristeći štapiće, uzmite određenu količinu rezanaca iz umaka i iscijedite ih od tekućine da ne špricaju posvuda.
Primaknite usta prema naprijed i napućite usne. Rezance stavite u usta koliko stane, a ostatak usišite. Što glasnije, to bolje, savjetuje Chung, koja se za Mirror osvrnula i na pripremu rezanaca. "Poput tjestenine, i rezanci trebaju biti kuhani 'al dente'", rekla je.
Japancima je to sveto jelo
"Ali, za razliku od paste, koju ćete odmah prebaciti iz tave u tanjur, rezance najprije dobro isperite u vodi kako biste odstranili škrob, koji uzrokuje ljepljivost. Zatim stavite rezance u hladnu vodu dok pripremate umak. Možda vam to zvuči ludo, ali jedino tako ćete spriječiti da se rezanci nastave kuhati i tako postanu gnjecavi", objasnila je japanska kuharica.
Na kraju, kada planirate servirati obrok, rezance ponovno ugrijte 10-ak sekundi u vreloj vodi. "Rezanci su u japanskoj kulturi simbol života i njihova se konzumacija smatra posebnim iskustvom u kojemu se treba uživati", zaključila je Chung.