Užurbani tempo života često nam ne ostavlja puno vremena za kuhanje. No, to ne znači da se moramo odreći toplog i ukusnog obroka. Ova juha od rajčice, gotova za svega 20 minuta, savršen je primjer kako uz minimalno truda možemo uživati u bogatom i hranjivom jelu. Idealna je za hladne dane, ali i kao brzinski ručak ili večeru tijekom cijele godine.
Recept za brzinsku juhu od rajčice
Sastojci:
Za ovu jednostavnu, ali iznimno ukusnu juhu, trebat će vam sljedeći sastojci koje vjerojatno već imate u svojoj kuhinji.
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 manji bijeli luk, oguljen i nasjeckan
- 4 češnja češnjaka, oguljena i usitnjena
- 2 limenke (od 400g) sjeckane rajčice
- 3 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 čajna žličica talijanske mješavine začina
- 1/3 šalice svježeg bosiljka, grubo nasjeckanog
- Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
Dodaci (po želji): vrhnje za kuhanje, svježe naribani parmezan, dodatni svježi bosiljak
Postupak:
Ova juha je toliko jednostavna da ćete se iznenaditi. Slijedite ove korake i uživajte u rezultatu.
1. Pirjanje luka i češnjaka
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte 4-5 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša i postane proziran. Dodajte češnjak i pirjajte još 1-2 minute, dok ne zamiriše.
2. Dodavanje ostalih sastojaka
Dodajte sjeckane rajčice (zajedno sa sokom), pileći ili povrtni temeljac, talijansku mješavinu začina i svježi bosiljak. Promiješajte da se svi sastojci sjedine.
3. Kuhanje i pasiranje
Pustite da juha zavrije. Zatim smanjite vatru na srednje nisku, poklopite lonac (ostavite mali otvor) i pustite da lagano kuha najmanje 5-10 minuta. Što duže kuha, to će okusi biti intenzivniji.
Nakon kuhanja, maknite lonac s vatre i upotrijebite štapni mikser kako biste juhu izmiksali do željene glatkoće. Ako nemate štapni mikser, juhu možete u manjim porcijama prebaciti u blender ili multipraktik i pažljivo izmiksati (pazite jer je juha vruća!).
4. Začinjavanje i posluživanje
Kušajte juhu i začinite solju i paprom po ukusu. Ako želite slađu juhu, možete dodati žličicu ili dvije šećera, meda ili smeđeg šećera tijekom kuhanja.
Poslužite odmah, ukrašenu dodacima po želji: vrhnjem za kuhanje, svježe naribanim parmezanom ili dodatnim listićima svježeg bosiljka. Ova juha odlično se slaže s prepečenim kruhom.
Ova brza i jednostavna juha od rajčice dokaz je da ukusno ne mora biti komplicirano. Uz minimalno vremena i sastojaka, možete uživati u toplom i hranjivom obroku koji će vas okrijepiti i razveseliti. Dobar tek!
POGLEDAJTE GALERIJU