Prijelaz godišnjih doba nas uvijek potiče na promjenu prehrane i u ovom slučaju, prijelaz na nešto laganiju hranu. Uz to, konzumiranje hrane s mnogo vlakana i vitamina ojačat će organizam i obrambeni sustav. To pomaže u rješavanju zdravstvenih problema ali i prikupljanju energije za sve sunčane dane koji dolaze.
U zdravom tijelu, zdrav duh
Osim što su proljetne salate, variva i ostali recepti odličan način za dobivanje dodatnih vitamina, savršene su i za osvježavanje. Konzumiranje laganije hrane potaknut će bolji rad crijeva i čitave probave, a uz to neće nas umoriti ni uspavati. Glavna stvar kod koje pomažu proljetne salate je čišćenje toksina iz tijela što stvara idealnu podlogu za nastavak sezone u zdravom tijelu. Osim što sastojci su glavni sastojci salate puni vitamina i vlakana, posebno zdravi mogu biti i preljevi koji se mogu raditi od limuna, đumbira, meda ili hladno prešanog maslinovog ulja.
Salata za detoksiciranje s avokadom
Potrebni sastojci:
- 4 šalice svježeg zelenog i crvenog kupusa
- 1 velika mrkva
- šaka peršina
- polovica avokada
- 2 žlice grožđica
Kako bi ovo napravili prvo naribajte crveni i zeleni kupus i mrkvu. Peršin narežite na male komadiće. Očistite avokado, prerežite ga na pola pa jednu polovicu narežite na kockice. Ako ne znate kako to učiniti, pomozite si s ovim videom. Nakon toga u veliku zdjelu stavite naribani kupus, mrkvu i peršin, kockice avokada i grožđice. Sve dobro promiješajte ali pazite da se komadi povrća ne rastrgaju. Uz ovo možete napraviti i ovaj preljev:
- 3/4 šalice svježe iscijeđenog soka limuna
- pola šalice maslinovog ulja (najbolje bi bilo domaće i hladno prešano)
- malo naribanog svježeg đumbira
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice meda
Preljev napravite tako da pomiješate sve navedene sastojke. Nakon što je salata gotova jednostavno prelijte ovaj dresing preko. Ako želite, možete ostaviti da se salata malo ohladi, ali ju je najbolje jesti svježu.
Proljetna salata s borovnicama
Ako želite isprobati neku zanimljivu kombinaciju, zasladite se s ovom proljetnom salatom. Potrebni sastojci:
- 4 stabljike sirovog kelja
- pola šalice borovnica
- pola šalice kuhane kvinoje
- jedna četvrtina šalice usitnjenih badema
- 1 žličica maka
Za preljev su vam potrebni:
- 1 limun
- 1 žlica maslinovog ulja
- pola žlice meda
Prije nego krenete raditi salatu, napravite preljev. Pomiješajte jedan iscjeđeni limun s maslinovim uljem i medom pa ostavite sa strane. Kelj operite i odrežite tvrdu stabljiku, a listove narežite na male komade. U veliku zdjelu stavite ostatak namirnica osim maka. Prelijte preljevom i dobro promiješajte. Na kraju posipajte makom.
Salata sa šunkom
Za ovu salatu trebat će vam oko pola sata, a sastojci će biti dovoljni za 4 porcije. Ovo su potrebni sastojci:
- 8 prepeličjih jaja
- 200 grama kuhane šunke
- 250 grama sezonske salate
- 120 grama dimljenog sira
- 100 grama rotkvica
- 80 grama mladog luka
- 50 grama vlasca
- 50 ml jabučnog octa
- 2 žlice senfa
- pola žlice rižinog ulja
- 2 žlice meda (najbolje bagremovog)
- svježi hren
- sol i papar
Prvo pomiješajte jabučni ocat sa senfom i medom. Začinite sa solju i paprom pa dodajte malo naribanog hrena. Pomiješajte i dodajte rižino ulje dok se svi sastojci ne sjedine. Nakon toga operite salatu, mladi luk i vlasac. Očistite ih i nasjeckajte na sitne komadiće. Nakon toga očistite rotkvice i narežite ih na nekoliko dijelova. U međuvremenu skuhajte jaja pa ih očistite i narežite na polovice. Dimnjeni sir usitnite, a šunku narežite na rezance. Za kraj pomiješajte povrće sa šunkom i sirom pa ukrasite prepeličjim jajima. Prije posluživanja promiješajte preljev pa njime prelijte salatu.
Dobar tek!