Pepino je zapravo španjolski naziv za krastavac, pa radi sličnosti voća se i taj naziv i zadržao. Neki navode kako mu okus podsjeća i na lubenicu i dinju. Englesko ime za ovo voće je melon shrub.
Kako prepoznati pepino
Pepino raste u grmu i može narasti do 1 metar u visinu. Cvjetovi liče na cvjetove krumpira, mogu biti ljubičaste ili bijele boje s ljubičastim prugama. Iz cvjetova se stvaraju plodovi koji su ovalnog oblika i žute kore, najčešće prošarani ljubičastim prugama.
Veličina ploda liči na veličinu šljiva, makar neki budu i do veličine papaje. Zreli plod trebao bi biti zlatno žute boje. U našem području uzgaja se kao jednogodišnja biljka.
Plod pepina se može jesti cijeli, čak se jedu i sjemenke. Može se pripremati i jesti sirov, kuhan i pržen.
Ova bijlka preporučuje se za korištenje dijabetičarima, a i bogata je vitaminima A i C, kao i kalcijem.
Kako posaditi pepino?
Sadnja pepina slična je sadnji rajčica. Ova biljka voli laku, prozračnu, hranjivu i stalno vlažnu zemlju.
Jedan od načina sadnje je pomoću sjemenki pepita. Sjetva se obavlja krajem drugog mjeseca prije početka proljeća. Sjeme možete dobiti iz ploda, namočite ga u vodi da nabubri i tako ostavite preko noći. Nakon toga ga zasijajte u rahli supstrat. Kako bi dobili dobar urod, pliticu prekrijte staklom ili probušenim najlonom i stavite je na svjetlo mjesto temperature oko 20 stupnjeva C. Treba mu 4 tjedna da proklije. Uzmite u obzir da ovaj način nije previše isplativ jer ćete iz biljki moći dobiti samo manje sjeme, a osim toga mladice nastale iz sjemena često rađaju plodove niže kvalitete.
Drugi način uzgoja je preko reznica koje trebaju biti duge oko 15 cm. Njih uzimamo od matične biljke u periodu od veljače do ožujka. Najbolje će funkcionirati ako se zakorjenjuju u pijesku, a može se koristiti i hormon za zakorjenjivanje. Biljki će trebati oko mjesec dana da se zakorijeni, dok cvjetanje možete očekivati oko 3 mjeseca nakon.
Pepino trebate očuvati od štetočina isto kao i druge vrste sličnog voća.
Kako jesti pepino?
Pepino je najbolje miješati sa voćnim salatama ili raditi pekmez od njega. Osim toga, pronašli smo zanimljiv recept u kojem možete koristiti pepino za slano jelo.
Rižoto s pepinom i piletinom
Potrebni sastojci:
- 3 zrela pepina
- 500 grama pilećih zabataka
- maslac i maslinovo ulje
- 50 grama slanine
- ukiseljena kapara
- sol i papr
- žličica korijandera
- žlica muškatnog oraščića
- paket riže
- povrtni temeljac
- vrhnje za šlag
- pazmezan
Priprema po koracima:
Narežite pileće filee na manje komade. Pepino prerežite, odstranite koštice po želji i narežite ga na manje komade. U jednoj posudi ugrijte maslac i maslinovo ulje i ispržite meso dok ne postane zlatno žute boje. Na to dodajte slaninu i pecite dok ne postane hrskava.
Sve izvadite iz masnoće, a onda u njoj prepržite kockice pepina i ukiseljeni kapar. Kad završite s time, dodajte ih mesu, pokrijte i držite još na toplom štednjaku.
Na masnoći tada prepržite rižu, stavite soli, papra, muškatnog orašćića i usitnjene sjemenke korijandera. Na to dodajte temeljac i miješajte dok se riža ne omekša. Nemojte čekati da riža potpuno omekša, neka ostane al dente.
Na kraj kuhanja dodajte vrhnje za šlag i sir. Promiješajte sve zajedno i pomiješajte s mesom i pepinom koji ste držali sastrane.
Kada poslužujete možete još jednom posipati korijanderom i sirom.