PROBAJTE PREFINI PEPINO: /

Voće zanimljive boje koje najbolje paše uz slana jela!

Image
Foto: specialtyproduce.com

Pepino ili solanum je voće koje dolazi iz Perua, a danas se uzgaja u Kaliforniji, Novom Zelandu i drugim krajevima s umjerenom klimom.

11.6.2017.
11:00
specialtyproduce.com
VOYO logo

Pepino je zapravo španjolski naziv za krastavac, pa radi sličnosti voća se i taj naziv i zadržao. Neki navode kako mu okus podsjeća i na lubenicu i dinju. Englesko ime za ovo voće je melon shrub.

Kako prepoznati pepino

Pepino raste u grmu i može narasti do 1 metar u visinu. Cvjetovi liče na cvjetove krumpira, mogu biti ljubičaste ili bijele boje s ljubičastim prugama. Iz cvjetova se stvaraju plodovi koji su ovalnog oblika i žute kore, najčešće prošarani ljubičastim prugama.

Veličina ploda liči na veličinu šljiva, makar neki budu i do veličine papaje. Zreli plod trebao bi biti zlatno žute boje. U našem području uzgaja se kao jednogodišnja biljka.

Plod pepina se može jesti cijeli, čak se jedu i sjemenke. Može se pripremati i jesti sirov, kuhan i pržen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova bijlka preporučuje se za korištenje dijabetičarima, a i bogata je vitaminima A i C, kao i kalcijem.

Image

Kako posaditi pepino?

Sadnja pepina slična je sadnji rajčica. Ova biljka voli laku, prozračnu, hranjivu i stalno vlažnu zemlju.

Jedan od načina sadnje je pomoću sjemenki pepita. Sjetva se obavlja krajem drugog mjeseca prije početka proljeća. Sjeme možete dobiti iz ploda, namočite ga u vodi da nabubri i tako ostavite preko noći. Nakon toga ga zasijajte u rahli supstrat. Kako bi dobili dobar urod, pliticu prekrijte staklom ili probušenim najlonom i stavite je na svjetlo mjesto temperature oko 20 stupnjeva C. Treba mu 4 tjedna da proklije. Uzmite u obzir da ovaj način nije previše isplativ jer ćete iz biljki moći dobiti samo manje sjeme, a osim toga mladice nastale iz sjemena često rađaju plodove niže kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi način uzgoja je preko reznica koje trebaju biti duge oko 15 cm. Njih uzimamo od matične biljke u periodu od veljače do ožujka. Najbolje će funkcionirati ako se zakorjenjuju u pijesku, a može se koristiti i hormon za zakorjenjivanje. Biljki će trebati oko mjesec dana da se zakorijeni, dok cvjetanje možete očekivati oko 3 mjeseca nakon.

Pepino trebate očuvati od štetočina isto kao i druge vrste sličnog voća.

Kako jesti pepino?

Pepino je najbolje miješati sa voćnim salatama ili raditi pekmez od njega. Osim toga, pronašli smo zanimljiv recept u kojem možete koristiti pepino za slano jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rižoto s pepinom i piletinom

Potrebni sastojci:

  • 3 zrela pepina
  • 500 grama pilećih zabataka
  • maslac i maslinovo ulje
  • 50 grama slanine
  • ukiseljena kapara
  • sol i papr
  • žličica korijandera
  • žlica muškatnog oraščića
  • paket riže
  • povrtni temeljac
  • vrhnje za šlag
  • pazmezan
Image

Priprema po koracima:

Narežite pileće filee na manje komade. Pepino prerežite, odstranite koštice po želji i narežite ga na manje komade. U jednoj posudi ugrijte maslac i maslinovo ulje i ispržite meso dok ne postane zlatno žute boje. Na to dodajte slaninu i pecite dok ne postane hrskava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve izvadite iz masnoće, a onda u njoj prepržite kockice pepina i ukiseljeni kapar. Kad završite s time, dodajte ih mesu, pokrijte i držite još na toplom štednjaku.

Na masnoći tada prepržite rižu, stavite soli, papra, muškatnog orašćića i usitnjene sjemenke korijandera. Na to dodajte temeljac i miješajte dok se riža ne omekša. Nemojte čekati da riža potpuno omekša, neka ostane al dente.

Na kraj kuhanja dodajte vrhnje za šlag i sir. Promiješajte sve zajedno i pomiješajte s mesom i pepinom koji ste držali sastrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada poslužujete možete još jednom posipati korijanderom i sirom.

savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo