Poznata i kao riga, rokula, rukula, rigula, rigola, jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka visine 60 cm, bjelkastih ili žućkastih listova daje plod komušku.
Iako je poznata od vremena Rimljana i prisutna u svjetskim kuhinjama, stekla je široku primjenu tek posljednih godina od kada se uzgaja i kao kultivirana biljka. Sastoji se od vode, bogata je ugljikohidratima, bjelančevinama, kalcijem, magnezijem, željezom, fosforom, vitaminima A, K, C i B i iznimno je vrijedan izvor pantotenske kiseline.
Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, smanjuje rizik od mnogih bolesti, a posebno je značajna u prevenciji raka dojke.
Rikula sadrži velike količine beta-karotena, luteina i zeaksantina. Možete ju naći na tržnicama od svibnja do listopada.
Čuva se u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi 2-3 dana na temperaturi od 4-8 celzija, iako je nabolje pripremiti ju odmah jer stajanjem gubi hranljive sastojke, posebno vitamin C.
U svježem stanju najčešće se priprema kao salata, ali daje specifičan okus juhama i varivu, rižotu, pastama i preljevima na bazi rajčice.
Možete ju koristiti kao dodatak pizzi, specijalitetima od divljači, plodova mora i jelima sa roštilja.
Ljeti je osvježavajuća u kombinaciji sa sirevima jake arome.
Ukoliko vam je njezin okus prejak, možete ga ublažiti kratkim dinstanjem na maslinovu ulju i blanširanjem.
Prethodni članci:
arti-201006280532006 arti-201004280352006