Postoji li način da mirisna svijeća traje dulje? Stručnjaci predlažu čak 7 rješenja (koja ćete poželjeti znati)

Image
Foto: emma_at_home / INSTAGRAM

Ovo možda nije najvažnije na svijetu, ali je zapravo dosta koristno ako volite mirisan dom i uvijek ste za neki fora savjet

1.10.2017.
13:00
emma_at_home / INSTAGRAM
Play logo

Svi volimo kad nam kuća ili stan mirišu božanstveno, na vaniliju, jagode, maline, borove iglice - što već preferiramo. A to najčešće dobijemo kad u dnevnoj ili spavaćoj ili nekoj trećoj sobi zapalimo mirisnu svijeću, pa se osjećamo kao da smo u raju.

Ali, taj miris često vrlo brzo blijedi, a sama svijeća, realno, ima svoj rok trajanja, i iako su neke od njih prilično skupe, ne traju onoliko dugo koliko nam proizvođači možda obećaju na pakiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Ipak, postoji nekoliko dosta korisnih trikova koji mogu malo produljiti rok trajanja mirisnih svijeća koje toliko obožavamo, a Julie Bonin iz Diptyquea zna i o kojim se to trikovima radi, piše Elle Decor. Pažljivo čitajte i zapisujte, ako vam je ovo važno. Možda nije najbitnija tema na svijetu, ali je dosta fora i korisno (i mirisno).

1. Kad je prvi put zapalite, neka gori barem dva sata

"Svijeća bi, nakon što je prvi puta zapalite, trebala gorjeti barem dva sata. Na taj ćete način omogućiti prvom sloju voska da se u potpunosti otopi, zbog čega će svijeća ravnomjerno gorjeti kad je sljedeći puta zapalite. Ovaj je korak zapravo dosta važan, pa ga svakako primijenite ako želite da vam svijeće gore dulje i ravnomjernije", objašnjava Julie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

2. Ne ostavljajte svijeće na hladnim mjestima u kući

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Još jedan način kojim možete produljiti životni vijek svijeće jest taj da je izbjegavate smještati u hladnije prostorije u kući, jer će se one, ukoliko ih ostavljate ondje, trošiti mnogo brže", tvrdi.

3. Slobodno mrvicu podrežite fitilj na svijeći

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Podrezivanje fitilja svijeće također je prilično bitan korak. Kako bi on stalno bio u nekoj normalnoj duljini, morate slijediti ovaj korak, a to također može produljiti rok trajanja vaše svijeće. Također, na taj način sprječavate onaj neugodan crni nimalo mirisan dim da se pojavi i nakon toga se čaša ne bi trebala pregrijavati. Podrezujte fitilj svaki puta prije nego zapalite svijeću i pobrinite se da on ne bude dulji od otprilike nekoliko centimetara - uvijek bi trebao biti dužine kao što je bio i na početku", objašnjava.

4. Fitilj svaki puta postavite na sredinu nakon što ugasite svijeću

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Osim obrezivanja fitilja, kako biste izbjeglji one neugodne i ružne crne mrlje na staklenoj čaši u kojoj se nalazi svijeća, pobrinite se da uvijek, nakon što je ugasite, fitilj ponovno smjestite na sredinu svijeće, dok je vosak još uvijek vruć. Time ćete izbjeći da vam fitilj neprestano bježi lijevo - desno, ali i ono neugodno crnjenje čaše svijeće", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

5. Dok je svijeća ugašena, neka bude poklopljena (ako uz nju dobijete poklopac kojim je možete poklopiti, naravno)

"Preporučamo korištenje poklopaca koji dolaze uz svijeću (ako dolaze) dok svijeća ne gori, pogotovo ako je ne koristite toliko često i redovito. Ako se na površini voska u svijeću skupila prašina, možete je pobrisati navlaženom pamučnom blazinicom", tvrdi Julie.

6. Redovito čistite staklo čaše u kojoj se nalazi svijeća

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Ako se čaša u kojoj svijeća stoji zacrnila jer je svijeća predugo gorjela, crnilo možete pobrisati pamučnim blazinicama te na taj način nježno ukloniti crne mrlje. No, pobrinite se da područje koje ste brisali dobro osušite prije nego sljedeći put zapalite svijeću."

7. Ovo možda nema veze s rokom trajanja svijeće, ali - čašicu ili čašu u kojoj se svijeća nalazila možete ponovno koristiti na razne načine

"Kako biste sačuvali čašicu u kojoj se nalazio vosak svijeće, nakon što ona u potpunosti izgori unutra jednostavno ulijte vruću vodu (ali pripazite, jer staklo se vrlo brzo zagrijava, pa koristite rukavice ili krpu kad to radite), lagano je prebrišite, izbacite prljavu vodu i prebrišite čašu papirnatim ubrusima. Ponovite postupak sve dok čaša ne bude u potpunosti čista, a zatim je možete iskoristiti za držanje kistova za šminkanje, cvijeća, malih lučica..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo