Ističe kako nije potpuno pogrešna, ali se, kao kod pokvarenog telefona, originalna ideja iskrivila do neprepoznatljivosti.
"Da. Brojna istraživanja pokazuju kako su neke regije jezika osjetljivije na neke okuse. Ali niti postoje jasne granice, niti jedan okus osjećate samo na jednom dijelu jezika" objašnjava otorinolaringolog. Primjerice, namočite vatirani štapić u limunadu. Na cijelom jeziku ćete osjetiti kiselo, ali na nekim regijama intenzivnije.
(1 - gorko, 2-kiselo, 3-slano, 4-slatko)
Prvo istraživanje objavio je 1901. njemački otorinolaringolog dr. Hänig te je dokazao kako slatko jače osjećamo na vrhu jezika, gorko na zadnjem, slano i kiselo na rubovima...
Tijekom godina evolucijski psiholozi su se bavili razvojem okusa kao alatom za prepoznavanje otrovne hrane i one najbogatije energijom, otkriven je novi okus "umami"... No u čitavoj priči, originalni Haningov rad se iskrenuo tako da su njegove regije osjetljivosti počele tumačiti kao apsolutna karta.
Huffingtonpost.com/Magazin.hr)