Od badema do soje, od konoplje do lješnjaka, mlijeko definitivno više ne dobivamo samo od krava.
Istina je da je kravlje mlijeko još daleko najzastupljenije u prodaji. Svake se godine tako proizvede i konzumira preko 750 milijuna tona. No, kako globalno stanovništvo raste te samoodrživost sve više dolazi u pitanje, neki počinju tražiti i van tradicionalnih izvora hrane. Na koncu krave, i to svih 1,5 milijardi, trenutačno najviše od svih štete našem planetu. Više od automobila, zrakoplova ili nuklearnih testova.
Sva druga miljeka podrazumijevaju farme. Kozje mlijeko je očit slučaj, no i drugi izvori, poput kokosa i riže, isto tako utječu na okoliš. Proizvesti dovoljne količine je skupo te loše djeluje na tlo potrebno za kultivaciju. Zbog toga su ljudi počeli musti žohare. Jeftini su, puni hranjivih sastojaka i ne zauzimaju gotovo ništa mjesta. Neki ljudi već piju žoharevo mlijeko kao svakodnevnu alternativu. Mlijeko se dobiva od 'žoharevih kristala', dijelu insekta koji se nalazi u crijevima. Znanstvenici tvrde kako su ti kristali "kao cjelovita hrana", bogati esencijalnim aminokiselinama i proteinima.
Znanstvenik s Instituta za biologiju matičnih stanica i regenerativnu medicinu u Indiji tvrdi kako je prehrambena vrijednost žoharevog mlijeka puno viša od drugih mlijeka. Uz to, navodno se okusom ne razlikuje od kravljeg. Mlijeko dobiveno od australsko-pacifičkog žohara navodno sadrži sve nužne amino kiseline, proteine, masti i šećere, kao i tri puta više energije u odnosu na redovito kravlje mlijeko.
1.000 kukaca za 100g mlijeka
Južnoafrička tvrtka Gourment Grubb već uzgaja žohare i stvara mlijeko od tih buba. Proizvod se zove 'Entomilk' i nastaje od održivo uzgajanih žohara. "Jedna od najboljih koristi Entomilka je da je bogato proteinima i mineralima kao što su željezo, cink i kalcij", navodi tvrtka. No nije to lak posao. S obzirom da su žohari ipak kukci, treba ih čak 1,000 da bi se napravilo samo 100 grama mlijeka. A i ne radi se samo o spajanju sisaljke stroja na vime.
Bademovo mlijeko ne moraš kupovati jer ga možeš napraviti i kod kuće, a jednako je fino. Evo recepta
"Jedini način (za mužnju žohara) bio bi da se naprave kulture kvasca koji bi u sebi imao gene za proizvodnju tog mlijeka", objašnjava dr. Barbara Stay sa sveučilišta u Iowi. Teško ili ne, to bi mogla postati privlačna alternativa.
Uopće ne iznenađuje da Goop, lifestyle stranica glumice Gwyneth Paltrow već navodi žoharevo mlijeko kao moguću zamjenu kravljem. "Kao što se moglo i očekivati, sam postupak mužnje žohara jako je precizan i naporan", kaže Goop. Zanimljivo, iako većina žohara liježe jaja no postoji jedna vrsta, Diploptera Punctata, koja rađa žive mlade te ih hrani mlijekom.