- 800 g svinjskog laks karea
- 2 jaja
- 200 g krušnih mrvica
- 100 g oštrog brašna
- 500 ml ulja za prženje
- 150 g maslaca
- 200 ml bijelog vina
- 6 režnjeva češnjaka
- jedna vezica svježeg lista peršina
- 500 ml povrtnog temeljca
- 800 g krumpira
- 250 ml milerama
- sol, papar
Svinjetinu obradite od žila i opni, narežite na odreske debljine prsta, lagano posolite i poparite po želji. Panirajte odreske tako da ih uvaljate u brašno, pa u razmućena jaja i na kraju u mrvice. Pržite odreske u jako vrućem ulju da dobiju zlatnu boju. Izvadite ih na papir da se ocijede od viška ulja.
Oguljeni krumpir stavite kuhati u već posoljenu vodu. Dok se krumpir kuha, u posebnoj rajngli na 50 g maslaca prepržite lagano češnjak narezan na ploške. Podlijte bijelim vinom i putite da alkohol ispari jednu minutu. Dodajte temeljac i pustite da prokuha. Na kraju dodajte sitno nasjeckan peršin i preostali maslac. Odreske posložite u vatrostalnu posudu i zalijte ih umakom, a zatim prekrijete aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na 175°C 25 minuta.
Kada je krumpir gotov, ocijedite ga i pustite ga na cjedilu 5 minuta. Zgnječite ga u pire i dodajte mileram. Posolite ga po želji.
Odreske poslužite uz pire.
DOMAĆE I TRADICIONALNO SA ŠPIČEKOM BY SPAR gledajte OVDJE!
Sadržaj donosi SPAR Hrvatska.