Lagana bijela juha Sastojci:
1 l mlijeka 3 krumpira 1 šalica riže 2 češnja češnjaka 1/2 jogurta limun sol i papar
Priprema:
Na malo ulja prepržiti na sitno narezan krumpir i rižu, posoliti, popapriti i dodati mlijeko.
Pustiti da se povrće krumpir i riža skuhaju, pa dodati zgnječen češnjak.
Začiniti po ukusu te po želji dodati limun ili jogurt.
Pikantna riba u foliji
Sastojci:
morska riba (po želji) peršin češnjak luk sol bijelo suho vino maslinovo ulje
Priprema:
Dobro očistite ribu, utrljajte sol, pa ostavite oko sat vremena u hladnjaku.
Na vrlo malo maslinovog ulja (tek da zamastite posudu) pirjajte češnjak, luk i peršin.
Na foliju stavite ribu te napunite peršinom, lukom i češnjakom koje ste propirjali. Prelijte uljem i vinom i dobro zamotajte u foliju pazeći da se ulje ne razlije. Omotanu ribu postavite na žicu u pećnici. Pecite na umjerenoj temperaturi oko sat vremena.
Pečenu ribu stavite u duguljasti tanjur. Poslužite s kuhanim krumpirom, zelenom salatom i ukusnim umakom za pečenu ribu.
Umak od maslina, češnjaka i meda za pečenu ribu
Sastojci:
1/2 šalice plus 1/3 šalice maslinova ulja 1 luk, tanko narezan 20 češnja češnjaka 1 žličica soli 1/2 šalice nasjeckanog kopra 1/2 šalice nasjeckanih maslina (bez koštica) 2 rajčice, bez ljuske i sjemenki, narezane 1 svežanj lišća origana, nasjeckati 1/3 šalice vinskog octa 2 žličice meda
Priprema:
Na srednje jakoj vatri zagrijte 1/2 šalice maslinova ulja pa pirjate luk, češnjak i sol oko 5 do 7 minuta.
Ostavite po strani neka se hladi 10 minuta.
Stavite u zdjelu, dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. Kompot se može hladiti i preko noći.
Za kraj, uživajte u neobičnom voćnom sladoledu.
Sladoled od pekmeza
Sastojci:
200 g pekmeza 150 ml vode 500 ml gustog slatkog vrhnja
Priprema:
Pekmez malo izgnječite vilicom, prelijte vodom i promiješajte. Dodajte vrhnje i lagano miješajte dok ne dobijete ujednačenu masu.
Podijelite smjesu u čašice ili zdjelice i ohladite ih u zamrzivaču. Provjerite stupanj smrzavanja, te prije no što se u cijelosti smrzne, još jednom promiješajte masu.
Prije služenja, dodajte šlag i voće po izboru.