PLOSNATI KOLAČIĆI /

Pet razloga zašto vam keksići ne uspijevaju: Ovako ćete riješiti problem

Image
Foto: Pexels

Maslac sobne temperature može se lako prozračiti u procesu izrade tijesta, pa kolačići ispadnu rahli

22.12.2024.
16:02
Pexels
VOYO logo

Unatoč silnom trudu keksići koje pripremate za božićne blagdane ne uspijevaju? Nisu dovoljno narasli tijekom pečenja? Niste jedini koje muče takvi problemi. Neuspjeli keksići česta su kulinarska misterija koja muči brojne domaćice. Ovo je pet mogući razloga zašto se to događa sa savjetima kako doskočiti tom problemu.

Neodgovarajuća temperatura maslaca ili masti

Većina recepata za kekse zahtijeva maslac sobne temperature, a za to postoji dobar razlog. Za razliku od pretoplog maslaca onaj sobne temperature može se lako prozračiti u procesu izrade tijesta, što pomaže da kolačići ispadnu rahli. Iako je ponekad lakše pokušati zagrijati maslac u mikrovalnoj ili slično nemojte to napraviti. Maslac koji nije samo omekšan već i zagrijan ne zadržava dovoljno zraka. To lako može biti jedan od razloga zašto vam keksi nisu dovoljno narasli u pečenju, piše Real Simple.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STVARNO MEDENO /

Božićni keksi od cimeta i meda uvijek su pun pogodak: Evo pet predivnih kombinacija

Image
STVARNO MEDENO /

Božićni keksi od cimeta i meda uvijek su pun pogodak: Evo pet predivnih kombinacija

Neadekvatno vrijeme hlađenja tijesta

Nedovoljno ohlađeno tijesto za kekse prije pečenja može poremetiti brzinu topljenja masnoće u pećnici, što rezultira ravnim kolačićima. Budite strpljivi i ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku onoliko koliko je preporučeno vrijeme navedeno u receptu.

Pretjerano miješenje tijesta

Pretjerano miješenje tijesta za kolačiće stvara dodatni gluten. To rezultira tvrđim i ravnijim kolačićima. Kada integrirate mokre i suhe sastojke, mijesite samo dok se sastojci ne sjedine, to je dovoljno. Ne brinite ako ostane nekoliko mrvica brašna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

Neispravna temperatura pečenja

Temperatura pečenja utječe na to koliko brzo kolačići narastu i rašire se, stoga je ključno pustiti pećnicu da se zagrije na odgovarajuću temperaturu prije pečenja.

Sredstva za dizanje kojima je istekao rok trajanja

Prašku za pecivo i sodi bikarboni može isteći rok trajanja! Nakon što se otvore, najbolje ih je iskoristiti u roku od šest mjeseci, stoga provjerite rok trajanja prije nego krenete s pečenjem. Sredstva za dizanje kojima je istekao rok trajanja gube svoju učinkovitost, što dovodi do plosnatih kolačića.

POGLEDAJTE VIDEO Proizvođač borova otkrio koji se najbrže trusi, koji najljepše miriši i što je najveći hit

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo