Pečeni štrukli punjeni heljdom i sviježim sirom posuti prženim slaninama, dresing od kiselog vrhnja i bućinog ulja
Za tijesto
250 g oštrog brašna
250 g glatkog brašna
1 jaje
25 ml biljnog ulja
Prstohvat soli
250 ml mlake vode
Za nadjev
200 g heljde
1 glavica crvenog luka
200 g svježeg sira
100 ml masti od otopljene međimurske slanine
2 jaja
Sol
Za dresing
300 g kiselog vrhnja
1 vezica svježeg vlasca
50 ml bučinog ulja
Prstohvat bijelog papra
Sol
Za posipanje
400 g međimurskih slanina
Sve sastojke za tijesto dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu. Dobiveno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da stoji pola sata na sobnoj temperaturi. Dok se tijesto odmara, stavite u manji lonac otapati međimursku slaninu na laganoj vatri kako biste dobili sitne čvarke. Kada su čvarci od slanine rumeni, odvojite čvarke od masti tako da ih procijedite. Stavite čvarke na papir da upiju višak masnoće. U manjoj posudi na 100 ml ocijeđene masti ispržite sitno nasjeckan luk. Dodajte heljdu i podlijevajte vodom po malo dok se heljda ne skuha. Posolite i dobro ohladite. Promiješajte sa sirom i jajima. Po potrebi posolite. Odmoreno tijesto tanko razvucite na većoj podlozi koju ste prekrili stolnjakom, a tijesto ste lagano namazali otopljenom masti. Kada ste tijesto tanko razvukli, stavite nadjev po dužini i zamotajte. Tanjurićem narežite na štrukle veličine desetak centimetara. Slažite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i namastili ga otopljenom masti od međimurskih slanina. Također, odozgor štrukle premažite otopljenom masti kistom i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 185°C 40-45 minuta. Dok se štrukle peku, dodajte sve sastojke za dresing u plastiku i dobro izmiješajte. Kada su štrukle gotove, pustite ih da se malo ohlade te ih izvadite na pladanj za serviranje. Prelijte ih dresingom i posipajte čvarcima od međimurske slanine.
DOMAĆE I TRADICIONALNO SA ŠPIČEKOM BY SPAR gledajte OVDJE!
403 Forbidden