Pečena patka u umaku od naranče

Za ovogodišnji božićni objed odvažite se isprobati pomalo neobičan recept. Odmaknite se od tradicionalnog i 'omastite brk' pečenom patkom u umaku od naranče.

23.12.2011.
14:13
VOYO logo

Priprema

Patku očistite, operite, a zatim natrljajte Vegetom izvana i iznutra. U manjoj zdjelici pomiješajte med, ocat i žlicu ulja pa tom mješavinom premažite patku sa svih strana. U utrobu patke stavite pola naranče, očišćeni poriluk, i to samo bijeli dio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pleh koji ste prije toga premazali preostalim uljem stavite patku, podlijte vrućom vodom i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stepeni C.

Tijekom pečenja patku premazujte preostalom mješavinom meda, octa i ulja te je podlijevajte toplom vodom. Nakon sat vremena pokraj patke stavite narezane ploške naranče i nastavite peći još oko sat vremena (dok ne omekša).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to vrijeme pripremite prilog, tj. krokete od riže. Rižu stavite u kipuću vodu, dodajte Vegetu i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Maknite s vatre i malo ohladite. Dodajte naribani sir, razmućeno jaje, đumbir, peršin, 1-2 žlice krušnih mrvica i sve dobro izmiješajte.

Rukom oblikujte male kuglice, a u sredinu svake stavite kockicu sira. Kuglice od riže uvaljajte u krušne mrvice i pržite u dubokom ulju dok ne dobiju svjetložutu boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pečenu patku izvadite iz pleha, a suvišnu masnoću ocijedite. Umak procijedite i izlijte u manju posudu. Dodajte đumbir, papar i vino i razmućeno škrobno brašno s vodom.

Zajedno kuhajte 1 -2 minute stalno miješajući. Po potrebi umak još malo posolite. Pečenu patku narežite i poslužite uz umak i pripremljene krokete od riže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umak će biti još ukusniji ako mu dodate malo narezane narančine korice.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo