Pazite kad kupujete meso u dućanu: Pomoću ovih trikova izbjegnite staro i pokvareno meso i sačuvajte zdravlje

Image
Foto: thinkstock, gpointstudio

Koristite se ovim trikovima i osigurajte najkvalitetnije moguće proizvode sebi i obitelji

24.2.2017.
9:00
thinkstock, gpointstudio
VOYO logo

Iako meso prije dolaska u dućane prolazi razna testiranja i mora proći razne zakonske propise prije nego li se uopće stavlja na prodaju, danas je teško biti siguran u to je li nešto stvarno sigurno za konzumaciju ili u mesu postoji potencijalna opasnost.

Iako su kontrole stroge, postoje takozvane 'crne rupe' zbog kojih je ponekad i prejednostavno meso iz uzvoza plasirati u prodaju, ali se to ne smatra obmanjivanjem potencijalnih kupaca. No, kupci se mogu poslužiti jednostavnim trikovima kojima mogu otkriti je li meso koje kupuju ipak zdravo, ili bi ga trebali izbjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak valja, dakako, pogledati deklaraciju (koja je u trogovinama, za razliku od mesnica, obavezna). Drugi korak je osigurati da je meso domaće proizvodnje, jer su tako manje šanse da je staro. No - zatim na red dolazi provjera boje mesa.

Perad, svinjetina, piletina...

Image
Foto: Thinkstock, La_vanda
Image
Foto: Thinkstock, La_vanda

Svinjetina

Moramo znati koja je normalna boja koje vrste mesa. Tako je meso peradi normalno od plavičasto-bijele do žućkaste boje, dok svinjetina, u savršenim uvjetima, ima ružičasto-sivkastu boju. Kad je piletina u pitanju, važno je obratiti pozornost na dijelove mesa oko kosti, koji ne smiju biti tamni, dok bi prsna kost trebala biti savitljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iako većina ljudi meso povezuje sa crvenom bojom, ona zapravo nije njegova prirodna boja, već do takve boje dolazi prilikom izlaganja mesa zraku.

Ako se pak radi o mljevenom mesu koje je vakuumirano, boja bi mu trebala biti ljubičasto-crvenkasta, dok tamnija boja ukazuje na to da se radi o starijoj životinji, ali ne mora automatski značiti da je meso pokvareno. Generalno gledano, zapravo se crvena boja povezuje s time da je meso pokvareno, pa na to obratite pozornost, kada je svinjetina u pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što je s junetinom?

Image
Foto: thinkstock, Michael Blann
Image
Foto: thinkstock, Michael Blann

Junetina je prirodno crvenkaste boje, a tekstura joj mora biti čvrsta te ona mora biti prošarana tankim, a ne debelim i širokim žilama - a ako pak na komadu mesa uočite žute i masne žile, to znači da je životinja bila nešto starija.

Ako pak na junetini vidite crne ili sive dijelove, nemojte kupiti takvo meso. A kada je riječ o mljevenoj junetini, najviše je mogućih prevara, pa je idealno rješenje da meso usitne pred vama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako janjetina nema miris, to zapravo nije dobro

Image
Foto: thinkstock, 5PH
Image
Foto: thinkstock, 5PH

Janjetina

Janjetina pak mora biti svijetlo ružičaste boje i čvrste teksture, kao i junetina. A prema mirisu možete vidjeti je li janjetina prvotno smrznuta ili ne. Ako je smrznuta, mirisa gotovo uopće nema ili je jako slab.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo