Patka s mlincima i kestenjem

Božićni objed započnite tradicijom koju njeguju u nekim dijelovima Hrvatske - gašenjem svijeća komadom kruha namočenim u vino.

21.12.2012.
12:24
VOYO logo

Priprema:

Patku nasolite dan ranije. U posudu za pečenje s poklopcem u koju ste stavili patku, dodajte vode tek toliko da pokrije dno i nemojte dodavati drugih masnoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva i stavite patku u nepoklopljenoj posudi peći desetak minuta, a zatim je okrenite i na drugu stranu desetak minuta, dok ne dobije koricu i pusti svoju masnoću.

Podlijte vodom ili pilećim temeljcem ako ga imate, pa poklopite, smanjite temperaturu na 200-220 C i povremeno provjerite, te podlijte po potrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecite otprilike sat vremena po kilogramu patke. Zadnjih desetak minuta patku otkrijte i opet je okrenite par minuta na svaku stranu da dobije koricu. Izvadite da se ohladi i narežite.

Kestenje koje ste prethodno skuhali toliko da ga možete oguliti, sad stavite u vruću preostalu masnoću i pecite desetak minuta ili manje. Ne trebate dodavati soli, jer je mast, ako je patka bila dobro nasoljena, već dovoljno slana i oni će slanoću preuzeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme dok se kesteni peku, pofurite mlince. Mlinci se ne kuhaju! Mlinci se samo preliju kipućom slanom vodom ili ubace u nju, tek toliko da se smoče. Ostavite ih što veće moguće, ne lomite ih previše, jer ostanu čvršći i vidi se mlinac, a ne pretvori se sve u kašu.

Ocijedite mlince, povadite šupljikavom žlicom kestene iz posude za pečenje, odlijte ako treba višak masnoće, a u preostalu umiješajte lagano mokre krpe mlinaca, vratite nepoklopljene u pećnicu i ugasite je. Ostavite ih tako desetak minuta, dok vi narežete patku, da upiju masnoću i poprime boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept pripremila: Tadeja Bjažević/do!ts magazin/doubleTkitchen

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo