Ljetna juha od tikvica
Sastojci: 1 glavica luka 2 tikvice 1 žličica brašna začini po izboru limunov sok ulje sol i papar
Priprema:
Tikvice očistite, naribajte ih i ostavite neka malo odstoje.
Luk ogulite i narežite na sitne ploškice i popržite na malo ulja dok ne postane staklast.
Dodajte tikvice, poklopite i dinstajte dok se potpuno ne raspadnu. Tada, dodajte začine, tri prstohvata brašna, promiješajte, dodajte vode i pustite da se kuha još dvadesetak minuta. Na kraju dodajte sol i papar po ukusu. Limun se dodaje na svaki tanjur po izboru prije dolijevanja juhe.
Pastrva u vinu sa začinskim travama
Sastojci:
1 kg sitnijih pastrva (ili krupnijih izrezanih na komade) 3 žlice maslaca 5 dl bijelog vina 200 g šampinjona 1 limun sol, papar i začinske trave po ukusu
Priprema:
Pastrve očistite, operite i izvadite škrge. Posušite ih, posolite i stavite na stranu.
Očistite šampinjone i narežite ih na tanje ploške te stavite na ugrijani maslac i pržite desetak minuta. Začinite solju, paprom i mirisnim travama te na to složite pastrve.
Sve prelijte vinom da ribe bude pokrivena, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dvadesetak minuta. Ribu pažljivo izvadite da se ne raspadne, a sok sa šampinjonima dokuhajte uz dodatak soka od limuna. Zgotovljen sok prelijte preko ribe. Kao prilog dodajte kuhani krumpir posut sitno kosanim peršinom.
Sladoled od čokolade i kave
Sastojci:
1 l mlijeka 20 dag šećera 4 jaja 4 dag maslaca 1 vanilijin šećer
Priprema:
Jaja i šećer pjenasto izmiksati. U uzavrelo mlijeko ulijevati jaja sa šećerom u tankom mlazu i stalno miješati.
Može se dodati 10 do 20 dag čokolade za čokoladni, 1 dl instant kave za sladoled od kave.
U hladno (da se ne otope) umiješati 10 dag čokoladnih ljuskica, šaku oraha, sitno nasjeckani i malo poprženi na laganoj vatri sa žlicom do dvije šećera ili šaku kokosovog brašna. I tako po želji.