Paella - baš kao u Valenciji

Najautentičnija paella kuha se u španjolskoj regiji Valencia. Piletina, paella riža, šafran, slatka paprika, ružmarin, zečetina i puževi neki su od važnijih sastojaka.

13.1.2012.
12:09
VOYO logo

Postoje tri poznate vrste: Valencijska paella (paella valenciana), paella s morskim plodovima (paella de marisco) i miješana paella (paella mixta), dakako postoje i razne druge kombinacije.

Valencijska paella sadrži rižu, zeleno povrće, meso (zečetinu, piletinu, pačetinu), puževe, grašak i začine. U morskoj verziji umjesto mesa i puževa stavlja se riba i drugi plodovi mora, a izbacuju se grašak i neko povrće. Verzija s plodovima mora najpopularnija je među njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pripremu će vam trebati oko 45 minuta, za samo kuhanje jedan sat, a na koncu ćete dobiti jelo za 10 do 12 porcija.

Upute:

1. Isijecite piletinu i svinjetinu na komade prikladne za konzumaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Očistite lignje, narežite na kolutove.

3. Narežite papriku, luk i rajčice. Ostavite po strani.

4. Tavu za paellu nauljite maslinovim uljem pa stavite luk i rajčice. Kad luk postane proziran dodajte svinjetinu, miješajte nekih 15 minuta. Dodajte piletinu i lignje i neprestano miješajte.

5. Dodajte rižu. Miješajte oko tri minute. Pažljivo izlijte pileću juhu sa šafranom te nastavite miješati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Po vrhu poslažite školjke i škampe te komadiće paprike.

7. Neka kuha i ako treba dodajte još juhe. Kad riža bude gotovo kuhana pospite grašak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Kad riža bude kuhana, uklonite s vatre i prekrijte aluminijskom folijom i krpom. Ostavite neka stoji oko pet do 10 minuta pa poslužite.

9. Narežite kriške limuna pa servirajte na stol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo