Svi mi trebamo onaj jedan, siguran recept za tijesto koji uvijek uspijeva i spašava stvar kad nemamo puno vremena. Tijesto je temelj mnogih jela, od slanih do slatkih, i rijetko tko može odoljeti mirisnom pecivu, češnjakom natrljanom kruhu ili, naravno, savršenoj podlozi za pizzu. Upravo takvo, svestrano i brzo rješenje nudi recept za "ludo tijesto", poznato i kao desetominutno tijesto, koje će vam postati nezamjenjiv saveznik u kuhinji.
Ovaj recept je pravi spas u zadnji čas. Ne samo da štedi vrijeme, već je i nevjerojatno prilagodljiv. Bilo da ste prije koristili različite recepte za kruh s češnjakom, pogačice, razne pite (otvorene ili zatvorene), tijesto za pizzu, peciva, lepinje ili čak baguette, ovaj jedan recept može ih sve zamijeniti.
Zašto je ovo tijesto "ludo" dobro?
Brzina i jednostavnost: Glavna prednost ovog tijesta je brzina pripreme. Doslovno je gotovo za desetak minuta, ne zahtijeva dugo dizanje i minimalno se mijesi. To ga čini idealnim za dane kada ste u žurbi ili kada djeca nestrpljivo čekaju obrok. Zamislite domaću pizzu na stolu za otprilike 20 minuta – brže nego što bi stigla dostava.
Svestranost: Od slanih do slatkih jela, mogućnosti su gotovo beskrajne. Možete ga koristiti za:
- Pizzu i calzone
- Razne vrste kruha (francuski kruh, kruh u kalupu)
- Peciva (obična, sa sirom, hrenovke u tijestu)
- Pite (mesne, sa sirom, špinatom – poznate i kao fatayer)
- Lepinje (pita bread, naan)
- Slatke delicije (krafne, cimet rolice, buhtle)
- Uštipke ili prženo tijesto (fry bread)
Ekonomičnost: Izrada vlastitog tijesta kod kuće značajno je jeftinija od kupovine gotovog ili smrznutog tijesta. S osnovnim sastojcima koje vjerojatno već imate, cijena izrade može biti i manja od jednog eura, što je znatna ušteda.
Manje "zastrašujuće": Mnogi zaziru od pripreme tijesta s kvascem, no ovaj recept je jednostavniji i zahtijeva manje preciznosti i vještine od tradicionalnih recepata za kruh. Čak i ako ste početnik, velike su šanse za uspjeh.
Recept za ludo (desetominutno) tijesto
Ovaj recept temelji se na popularnoj verziji koja koristi aktivni suhi kvasac i ne zahtijeva dugo čekanje.
Sastojci:
- 5 šalica (oko 600-650g) glatkog brašna (tip 550)
- 2 šalice (oko 480 ml) tople vode (oko 35°C) + ¼ šalice (60 ml) po potrebi
- 1 žlica šećera ili meda
- Prstohvat soli
- 2 žlice aktivnog suhog kvasca
- ¼ šalice (oko 60 ml) maslinovog ulja (ili biljnog ulja)
Potrebni pribor: Velika zdjela, pjenjača ili kuhača, mjerni pribor (šalice i žlice), prozirna folija, kuhinjska krpa. Može se koristiti i samostojeći mikser s nastavkom za tijesto.

Postupak pripreme:
- Aktivacija kvasca: U velikoj zdjeli pomiješajte kvasac, šećer (ili med) i 2 šalice tople vode. Voda treba biti ugodno topla na dodir, ne prevruća ili prehladna. Ostavite 5-10 minuta dok se na površini ne stvori pjena – to je znak da je kvasac aktivan.
- Dodavanje brašna i soli: U zdjelu s aktiviranim kvascem dodajte brašno i sol. Prvo promiješajte kuhačom ili lopaticom dok se sastojci grubo ne povežu.
- Miješenje: Počnite mijesiti tijesto rukama u zdjeli ili na lagano pobrašnjenoj podlozi, ili koristite mikser s nastavkom za tijesto. Mijesite nekoliko minuta. Tijesto će u početku biti ljepljivo.
- Dodavanje ulja: Polako dodajte maslinovo ulje dok mijesite. Nastavite mijesiti dok se ulje ne upije i tijesto postane glađe i manje ljepljivo. Ukupno vrijeme miješenja trebalo bi biti oko 5-7 minuta.
- Odmor (opcionalno, ali preporučeno): Iako se tijesto može koristiti odmah, najbolje rezultate daje ako ga ostavite da odmori 10 minuta. Zdjelu s tijestom prekrijte prozirnom folijom, a zatim i kuhinjskom krpom, te ostavite na toplom mjestu. Ako imate više vremena, možete ga ostaviti i dulje (npr. 30 minuta) – tekstura će biti još bolja.
Savjeti za savršeno ludo tijesto
- Temperatura vode: Ključno je koristiti toplu vodu (oko 35-40°C) za aktivaciju kvasca. Prevruća voda će ubiti kvasac, a prehladna ga neće dovoljno aktivirati.
- Ljepljivo tijesto: Ako je tijesto previše ljepljivo čak i nakon dodavanja ulja, posipajte ruke i radnu površinu s malo brašna dok mijesite, ali nemojte pretjerati. Druga opcija je lagano nauljiti ruke maslinovim uljem.
- Suho tijesto: Ako vam se čini da je tijesto presuho ili pretvrdo, dodajte onu dodatnu ¼ šalice tople vode, žlicu po žlicu, dok ne postigne željenu mekoću.
- Dodatni okusi: Za bogatiji okus, u suhe sastojke (brašno) možete umiješati začine poput sušenog origana, bosiljka, češnjaka u prahu ili ružmarina, posebno ako radite pizzu ili slana peciva.
- Zdravija verzija: Polovicu bijelog brašna možete zamijeniti integralnim pšeničnim brašnom za nutritivno bogatiju varijantu.
Skladištenje:
Hladnjak: Neiskorišteno tijesto možete čuvati u hladnjaku do 2-4 dana. Stavite ga u dobro zatvorenu vrećicu ili nauljenu posudu s poklopcem. Tijesto će u hladnjaku nastaviti polako rasti; samo ga premijesite prije upotrebe. Neki tvrde da tijesto za pizzu čak razvije bolji okus nakon dan-dva u hladnjaku.
Zamrzivač: Tijesto možete i zamrznuti. Podijelite ga na porcije, lagano nauljite, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u vrećicu za zamrzavanje. Može stajati do 2 tjedna (neki izvori kažu i dulje). Odmrznite ga u hladnjaku preko noći ili na sobnoj temperaturi par sati prije upotrebe.
Prilagodbe pečenja
Temperatura i vrijeme pečenja ovise o tome što pripremate:
- Pizza ili tanke lepinje: Pecite na visokoj temperaturi, oko 230°C (450°F), 10-12 minuta.
- Kruh u kalupu: Za standardni kalup (cca 23x13 cm), od ovog tijesta možete dobiti 2 štruce. Pecite na 190°C (375°F) oko 30-35 minuta.
- Peciva, rolice, krafne: Pratite upute specifičnog recepta, ali temperature se obično kreću između 180-200°C (350-400°F). Za pržene krafne ili uštipke, ulje treba biti vruće (oko 180°C).
Ludo tijesto zaista opravdava svoje ime nevjerojatnom brzinom pripreme i prilagodljivošću. Bilo da vam treba brzi ručak, večera, doručak ili desert, ovaj recept će vam uštedjeti vrijeme i trud, a rezultati će oduševiti cijelu obitelj. Isprobajte ga i otkrijte zašto je postao omiljen u mnogim kuhinjama diljem svijeta.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Uskoro kreće ljetna sezona, a oglasa je more: Svi traže kuhare, konobare, prodavače...