Friteze na vrući zrak su u posljednjih nekoliko godina postale jako popularne. Prepoznatljive su kao zdravija alternativa prženju u dubokom ulju, koja također koristi manje energije od pećnice pa se tako ovi praktični uređaji koriste za sve - od pečenja do kuhanja.
Ali postoji neka hrana koju nikada ne biste trebali stavljati u fritezu, bez obzira na to koliko vam je nešto u tom trenutku potrebno, jer mogu predstavljati rizik od požara ili uzrokovati nepopravljivu štetu na uređaju.

Što se ne smije stavljati u fritezu na vrući zrak?
Za razliku od običnih friteza, friteze na vrući zrak koriste konvekcijsku toplinu koja cirkulira vrući zrak za kuhanje hrane, slično pećnici s ventilatorom.
Međutim, ako želite eksperimentirati s onim što možete napraviti u ovom popularnom kuhinjskom uređaju, postoje neke stvari koje morate izbjegavati.

1. Hrana s umakom
Bilo što s umakom - kao što su špageti bolognese ili "chilli con carne" ne smijete stavljati u fritezu jer vrući zrak može raspršiti tekućinu, prskajući unutrašnjost friteze što može biti opasno i neuredno.
Umjesto toga, ova vrsta hrane je bolje kuhana na laganoj vatri na štednjaku.
2. Vlažno tijesto
Vlažne namirnice također su loša ideja za fritezu iz sličnih razloga. Budući da u košari nema vrućeg ulja, tijesto će kapati posvuda i ta tekućina tijesta može oštetiti fritezu.
Ako želite postići sličnu hrskavost s jelima prženim na zraku, možete isprobati suho tijesto s brašnom i začinima, koje bi se trebalo lijepo zgnječiti u fritezi.

3. Kokice
Ako imate filmsku večer kod kuće i želite u fritezi pripremiti kokice - bolje nemojte. Većina friteza nije dovoljno vruća za jezgru, a jezgre se također mogu zaglaviti u elementu što može uzrokovati kratki spoj i opasnost od požara.

6. Brokula: Ako želite jesti namirnice koje manje stvaraju ovisnost, učinite to ispravno i naučite kako odabrati najbolje voće i povrće.
4. Brokula
Brokula također pada ravno u fritezi jer je uređaj isušuje, čineći je žilavom i gorkom. Pokušajte ispeći brokulu u pećnici kako bi postala hrskava i ukusna.

5. Tjestenina i riža
Tjestenina i riža također se neće skuhati u fritezi na vrući zrak jer oboje prvo treba prokuhati. Međutim, ako ste zapekli tjesteninu, možete je staviti u posudu prikladnu za pećnicu unutar friteze kako biste gornji sloj ponovno zagrijali bez uporabe mikrovalne pećnice, piše Express.
POGLEDAJTE VIDEO: Trgovci zaradili milijardu više nego godinu prije, marža na kruhu gotovo 40 posto