Poznavanje različitih tipova ulja i njihovih svojstava ključno je za zdravu pripremu hrane. Odabirom pravog ulja prema točki dimljenja možete poboljšati okus jela i izbjeći stvaranje štetnih tvari tijekom kuhanja.
Ova ulja ne smiju se koristiti za prženje: Kad vidite zašto, neće vam biti svejedno
Neka ulja se odlično ponašaju na visokim temperaturama i mogu se koristiti za prženje i pečenje, dok se ona s nižim točkama dimljenja više koriste samo kao preljevi.
1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se drobljenjem maslina u smjesu iz koje se izdvaja višak vode. To se još naziva hladno cijeđenje.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima težak, karakterističan gorkast ukus koji ima note začina, voća ili trava, ovisno o vrsti maslina.
Točka dimljenja za ovo ulje je od 130 do 175 Celzijevih stupnjeva, što znači da nije pogodno za prženje i pečenje, već za salate.
Može se dodati u jogurt, a neki čak prave i sladoled s ovim uljem. U sladoled od vanilije dodaje se malo maslinovog ulja i trunčica morske soli.
2. Rafinirano maslinovo ulje izdvaja se na uređajima od nehrđajućeg čelika. Laganije je i mnogo blažeg ukusa u odnosu na djevičansko maslinovo ulje.
Točka dimljenja mu je od 200 do 240 Celzijevih stupnjeva, tako da se može koristiti za prženje i pečenje.
3. Ulje od koštice grožđa je svjetlozelene boje i ide dobro uz sva jela jer nema jak okus.
Točka dimljenja mu je 216 stupnjeva i može se koristiti za prženje.
4. Ulje od avokada je bogato mononezasićenim masnoćama i ima vrlo visoku točku dimljenja – 271 stupanj, tako da je dobro za kuhanje. Bogato je vitaminom E.
Također je vrlo postojano te se ne mora čuvati u hladnjaku, već na hladnom i tamnom mjestu.
5. Suncokretovo ulje ima točku dimljenja od 225 do 232 stupnjeva i najviše se koristi u kuhanju. Sadrži vitamin E.
Bogato je omega-6 masnim kiselinama, koje mogu utjecati na zapaljenja, ako se ne kombiniraju s omega-3 masnim kiselinama, poput dodataka ili konzumiranjem masnih riba.
Čuva se na hladnom i mračnom mjestu te ga treba upotrijebiti u roku od godinu dana.
6. Sezamovo ulje ima specifičan okus i odlično je kao preljev za egzotična jela.
Sezamovo ulje sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline.
7. Laneno ulje ima specifičan okus, koristi se u salatama i mora se čuvati u hladnjaku.
Bogato je omega-3 masnim kiselinama i ne koristi se za kuhanje nego samo za preljeve.
8. Ulje od kikirikija je blijede boje i ima orašast okus. Može se vrlo brzo ugrijati pa bi ga trebalo čuvati na hladnom mjestu i upotrijebiti u roku od nekoliko mjeseci.
Koristi se u azijskoj kuhinji i ima točku dimljenja na 232 stupnjeva.
9. Kokosovo ulje je čvrsto na sobnoj temperaturi i ne koristi se za preljeve. Topi se pri zagrijavanju i daje egzotični okus. Preporučuje se upotreba na nižim temperaturama, oko 175 stupnjeva.
Slično je maslacu kada se stegne, tako da ga može zamijeniti u nekim receptima. Ima dosta zasićenih masnih kiselina. Vrlo je stabilno na višim temperaturama.
10. Maslac ima točku dimljenja na 150 do 170 stupnjeva i zbog toga se dodaje jelu pri kraju kuhanja na nižim temperaturama.
Najbolje je pržiti ga na laganoj vatri te dodati malo vode ili umake koji pomažu da ulje ne dostigne točku dimljenja. Kada se degradira, postaje štetno i mijenja okus jela.
Neka ulja nisu pogodna za prženje i kuhanje, a njihova upotreba može imati negativne posljedice na zdravlje. Mnogi ljudi nisu svjesni razlika između ulja te kako mogu utjecati na kvalitetu pripreme hrane.